BiH
70

Abdićevi nameti: U Velikoj Kladuši uvedene komunalne naknade za sva domaćinstva

Piše: M. Ć.
Općinsko vijeće Velike Kladuše, nakon višesatnog zasjedanja, donijelo je sinoć Odluku o uvođenju komunalnih naknada za sva domaćinstva, odnosno sva fizička lica koja žive u mjestima gdje se obavlja bar jedna komunalna djelatnost, što je izazvalo veliko negodovanje opozicije.

Usvojenom odlukom predviđeno je da su obveznici plaćanja komunalne naknade fizička i pravna lica koja su vlasnici i korisnici stambenog, poslovnog, proizvodnog, garažnog i drugog prostora, zatim vlasnici i korisnici otvorenog prostora koji se koristi u svrhu obavljanja poslovne djelatnosti (skladišta, stovarišta, parking prostori, građevinsko zemljište, javne površine i sl.) te pijace otvorenog tipa.

Komunalna naknada se plaća za sve nekretnine u naseljenim mjestima na području općine koja su opremljena sa objektima i uređajima zajedničke komunalne potrošnje i na kojima se obavlja najmanje jedna komunalna djelatnost zajedničke komunalne potrošnje.

"To u praksi znači da sva domaćinstva koja imaju makar jednu komunalnu djelatnost u mjestu boravka, kao što je javna rasvjeta ili zimsko održavanje puteva, plaćat će komunalnu naknadu. Radi se, ustvari, samo o novom udaru na džepove građana od strane aktuelne vlasti", kaže za Klix.ba Fuad Sulejmanagić, iz opozicionog kluba vijećnika A-SDA-KSPP.

On ističe da je i ranije bilo pokušaja za uvođenje komunalnih naknada fizičkim licima, no kaže da je stanje u Velikoj Kladuši veoma teško, pogotovo za običnog građana, zbog čega smatra da se nisu trebala nametati takva rješenja.

"Kantonalni Zakon o komunalnim djelatnostima jasno je definisao ovu problematiku, međutim općine to ne moraju provesti u praksi i na to ih niko ne može natjerati. No, njima očito treba para u budžetu, stoga je ovo bio najlakši način da dođu do njega", kaže Sulejmanagić.

Obračun za komunalne naknade vršit će se po koeficijentu zone kojih ima ukupno šest, a formula obračuna je sljedeća: površina prostora u metrima kvadratnim X koeficijent zone X koeficijent namjene nekretnine X vrijednost obračunske jedinice – boda iskazane u konvertibilnim markama po metru kvadratnom.

Primjerice, za jedan stan od 50 kvadrata u prvoj zoni godišnje će se plaćati oko 30 KM, za kuću od 150 kvadrata 90 KM, ne uključujući pritom zemljišta, garaže i sl. jer i to se obračunava po istom koeficijentu zone u kojoj se nalazi.

Konačno, predviđena kazna za neplaćanje komunalne naknade iznosi od 200 do 1.000 KM za fizička, te od 3.000 do 8.000 KM za pravna lica.

Za uvođenje komunalne naknade glasali su vijećnici Laburističke stranke, nezavisni vijećnici Refika Purić i Enver Pehlić (bivši članovi DF-a), te dva vijećnika grupacije vijećnika "Pokrenimu Kladušu" Jasna Hadžić-Mujkić i Amir Ćufurović. Protiv Odluke je glasalo pet vijećnika opozicije, dok su članovi DNZ-a napustili sjednicu zbog, kako su objasnili, "novog nameta i udara na džepove građana".

Pored komunalnih naknada, članovi Laburističke stranke i dva nezavisna vijećnika izglasala su i povećanje cijena izdavanja građevinskih dozvola, pa će se tako samo za rentu ishodovanja odobrenja za građenje koja je do sada bila 0 KM za kuću npr. od 150 m2 morati plaćati 5.400 KM, dok je naknada za uređenje građevinskog zemljišta za npr. kuću od 150 m2 povećana sa 1.575 KM na 2.100 KM.

U opoziciji su istakli da, donekle, razumiju nove namete građanima iz razloga što su, prema njihovim tvrdnjama, i dalje na snazi prekomjerna zapošljavanja radnika u javnim preduzećima, ali i u Općinskom organu uprave, te da to treba nekako isfinancirati.

Tvrde i da je načelnik Fikret Abdić ovih dana imenovao Ibrahima Mujića za novog savjetnika, pa tako Abdića u ovom momentu savjetuje čak osam osoba.