Zvanično
551

A-SDA će podržati Denisa Bećirovića u utrci za Predsjedništvo BiH, potpisan sporazum

Piše: M. N.
(Foto: H. M./Klix.ba)
SDP BiH i A-SDA danas su potpisali Sporazum o podršci kandidatu za člana Predsjedništva BiH Denisu Bećiroviću. Sa današnje konferencije poručeno je kako je ovo početak procesa formiranja širokog fronta progresivnih snaga koje će se okupiti oko predsjedničkog kandidata.

"Bećirović je dobar i kompetentan kandidat, zreo i vjerodostojan, koji se godinama kroz parlamentarni rad na kvalitetan i iskren način borio za BiH. Mislim da će biti dobar član Predsjedništva BiH, unijeti novu dinamiku koja nam treba te znati predstavljati na kvalitetan način državu i njene građane", kazao je Nermin Ogrešević, predsjednik A-SDA.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić kazao je kako podrška drugih stranaka i njegovih kolega iz Parlamenta pokazuje koliko je on vrijedan kandidat.

"Drago mi je da krećemo s A-SDA jer oni pokazuju stalni rast, imaju stabilno biračko tijelo i to nas utvrđuje u vjeri da ćemo 7. oktobra prvi put imati čovjeka u Predsjedništvu iza kojeg stoji šira grupacija političkih partija i pristalica. Ovim ne završavamo aktivnosti, bit će tu još političkih partija s kojima smo dogovorili potpisivanje ovakvih sporazuma", rekao je Nikšić.

Denis Bećirović kazao je kako su se okupili prije svega oko ideje evropske BiH te jačanja BiH kao države ravnopravnih građana i naroda.

"Obećao sam ljudima da ću učiniti sve da okupljam i povezujem ljude u ovoj zemlji i već danas počinjem realizaciju tog obećanja. Ovo je početak tog procesa okupljanja različitih političkih stranaka pod jednom zastavom, zastavom BiH. Ujedinjeni smo oko ideje da ova zemlja treba postati punopravna članica EU i NATO-a i da popravimo imidž BiH", rekao je Bećirović.

Kazao je kako je današnje potpisivanje sporazuma pokazatelj Krajini, u kojoj je do sada bilo mnogo političkog prepucavanja, kako imaju snage da se okupe i zajedno djeluju te da to mogu učiniti u cijeloj BiH.

Predsjednici SDP-a i A-SDA osudili su i jutrošnji čin pokušaja ubistva predsjedavajućeg Općinskog vijeća Cazina i zatražili od nadležnih da učine sve što je u njihovoj moći da pronađu odgovornu osobu i izvedu je "pred lice pravde".