{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


95 godina od Sarajevskog atentata

S
28.6.2009. u 08:00
0
33
95 godina od Sarajevskog atentata
0
95 godina od Sarajevskog atentata
Današnji dan, 28. juni, u svjetskoj je historiji zapamćen upravo po događaju koji se odigrao na ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.
Naime, prije tačno 95 godina je u Sarajevu izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika i nadvojvodu Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju,koje je hicima iz vatrenog oružja ubio 20-godišnji Gavrilo Princip, član udruženja Mlada Bosna.

Ovaj događaj, u historiji poznat kao Sarajevski atentat, poslužio je kao povod za izbijanje Prvog svjetskog rata.

Kada je 1914. godine objavljeno da će nadvojvoda Franjo Ferdinand naslijediti prijestolje Austro-Ugarske te da će u junu posjetiti Sarajevo, Dragutin Dimitrijević, šef obavještajne službe u srpskoj vojsci i čelnik organizacije Crna ruka, poslao je tri čovjeka - Gavrila Principa, Trifka Grabeža i Nedeljka Čabrinovića u Sarajevo da izvrše atentat.

Svakom je dao pištolj, dvije bombe i malu količinu cijanida. Naime, bilo je im je naređeno da izvrše samoubistvo nakon što nadvojvoda bude ubijen jer je Dimitrijeviću bilo od izuzetne važnosti da nitko ne preživi kako bi time eleminirao svaku mogućnost da priznaju kako je ubistvo organizirano. Gavrilo Princip i Trifko Grabež patili su od tuberkuloze i bili su svjesni kako neće još dugo živjeti te su zato bili voljni dati svoj život za svoj politički cilj - nezavisnost Bosne i Hercegovine od Austro-Ugarske.

Iako je prvi pokušaj atentata na Ferdinanda bio osujećen, neobičnim spletom okolnosti, nadvojvodin automobil je u jednom trenutku prošao pored skrivenog Gavrila Principa koji je iskoristio priliku i potegao revolver. Prvim hicem je pogodio nadvojvodu, a drugim vojvotkinju Sofiju koji su nakon atentata bili živi još kratko vrijeme. Vozač ih je odvezao u rezidenciju Konak, ali oboje su ubrzo podlegli ranama.

Princip, kao i ostali atentatori su uhvaćeni i suđeno im je od 12. do 28. oktobra 1914. godine. Austro-Ugarska monarhija je odmah po dospijeću vijesti o atentatu optužila Srbiju i njenu vladu za organiziranje prevrata van svoje teritorije, zatim provela samo formalnu istragu. Vijest o ubistvu je bila kao naručena za Austro-Ugarsku koja je samo tražila povod da zarati sa Srbijom, uvjerena da će je pokoriti i uništiti jednim udarcem.

Austro-Ugarska 28. jula 1914 objavljuje rat Srbiji.Ubrzo potom Rusija objavljuje rat Austro-Ugarskoj, a Njemačka Rusiji i Francuskoj s čime počinje Prvi svjetski rat.

Gavrilo Princip preminuo je 28. aprila 1918. (u 23. godini života) od tuberkuloze u zatvoru tvrđave Terezin u Češkoj. Tri godine kasnije, tačnije 1921. njegovo tijelo je preneseno u Sarajevo i sahranjeno u zajedničku grobnicu atentatora Mlade Bosne.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: