|

95.940 imena ubijenih i nestalih u "Bosanskoj knjizi mrtvih"

95.940 imena ubijenih i nestalih u "Bosanskoj knjizi mrtvih"
6
Piše: A. Dž.
21.1.2013. u 16:02
0
komentara
6

dijeljenja
1/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/19 Omer Ibrahimagić i Nataša Kandić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
3/19 Mirsad Tokača (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
4/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/19 Sulejman Tihić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
11/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/19 Ivan Šarčević, Jovan Divjak i Zdravko Grebo (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
14/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
15/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
17/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
18/19 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
19/19 Nataša Kandić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
"Bosanska knjiga mrtvih", popis 95.940 imena ubijenih i nestalih u ratu '92.-'95. u Bosni i Hercegovini, koji je sačinio Istraživačko-dokumentacioni centar, predstavljena je danas bh. javnosti u Sarajevu.
U četiri toma "Bosanske knjige mrtvih", svaki na hiljadu strana, je 95.940 žrtava identificirano imenom i prezimenom, imenima roditelja, datumom i mjestom rođenja, nacionalnom pripadnošću, podacima o tome da li su bili civili ili vojnici, kojoj su vojsci pripadali te datumom i mjestom stradanja.

Ovo jedinstveno i izuzetno važno djelo trajni je svjedok tragičnom vremenu i spomenik svim žrtvama navedenim u njemu, riječi su profesora Omera Ibrahimagića, jednog od promotora.

Tokača: Kraj igre s brojevima

Istraživačko-dokumentacioni centar sa direktorom Mirsadom Tokačom na čelu na sakupljanju podataka radio je punih deset godina. "Bosanskom knjigom mrtvih", prema riječima profesora Ibrahimagića, prekida se kultura koja mrtve i nestale posmatra samo kroz statističke brojeve.

Autor djela od izuzetne važnosti za našu prošlost, sadašnjost i budućnost, Mirsad Tokača, ističe da praktično prvi put na jednom mjestu u jednom formatu imamo identitet građana BiH koji su ubijeni ili su nestali u periodu od 1992. do 1995.

"Poimenični popis žrtava je važan zato što više neće biti igre s brojevima. Uvodimo standarde u kojima oni koji hoće da govore o brojevima moraju ponuditi imena. Mi ovim, također, čuvamo sjećanje na naše sugrađane i pokušavamo osloboditi dnevni narativ mitske priče, ideologija, političkih i nacionalnih interesa i nazivamo stvari pravim imenom, a to je ime i prezime žrtve", kaže Tokača i dodaje da nije riječ o konačnom broju ubijenih i nestalih.

"To je broj do kojeg smo mi došli. U četvrtoj knjizi je blizu 5.000 imena za koja nismo sa potpunom pouzdanošću mogli utvrditi okolnosti smrti i ostavljamo građanima da provjere ta imena i da nam daju nove podatke kako bismo i njih uvrstili u statistiku", naglasio je Tokača.

Knjigu je Istraživačko-dokumentacioni centar izdao u saradnji sa Fondom za humanitarno pravo Beograd. Nataša Kandić, osnivačica Fonda i koordinatorica Inicijative za Rekom, naglasila je da je "Bosanska knjiga mrtvih" jedinstvena iz više razloga.

"Osnovni razlog je zato što prvi put imamo knjigu u kojoj su imena ljudi navedena nezavisno od nacionalnosti, grada, zanimanja, socijalnog porijekla, a svi su direktno u borbenim dejstvima ili kao civili poginuli ili su zbog rata nestali, a njihova sudbina do danas nije razjašnjena", kazala je Kandić.

Najvažniji događaj u poslijeratnoj BiH

Ne postoji, kako kaže, nijedan pouzdaniji izvor koji ima više podataka o ljudima koji su poginuli u ratu.

"Drugi veliki značaj ove knjige je što je podstakla da se u regiji nastavi poduhvat imenovanja žrtava i u osnovi Inicijative Rekom leži ista ideja, da se proces pomirenja započne imenovanjem i identificiranjem žrtava. Imena su provjerljiva, brojke nisu ukoliko nema imena. Balkanska kultura, Prvi i Drugi svjetski rat te ratovi '90-ih godina pokazuju našu političku, socijalnu i ljudsku sklonost prema brojkama, a brojke se koriste u političke svrhe, a nikako u svrhe sprečavanja budućih sukoba. Kada imamo imena onda je to kraj zloupotreba i manipulacija. To je početak pomirenja. Kada je zadovoljen ovaj ulsov onda države u regiji moraju da stave pečat na priznavanje žrtava", rekla je direktorica Fonda za humanitarno pravo.

Ona je naglasila da, ukoliko je od 95.000 stradalih 62.000 Bošnjaka i više od 30.000 bošnjačkih civila, "onda se itekako može zaključiti da je rat u osnovi bio rat protiv civila".

I profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu Ivan Šarčević smatra da je "Bosanska knjiga mrtvih" elementarna za istraživanje rata u širem smislu te da doprinosi depolitizaciji žrtava i imena.

"Ovo je jedan od najvažnijih događaja u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini", istaknuo je Šarčević.

Za ilustraciju četiri toma korišteni su likovni radovi deset umjetnika, koji su dali svoj volonterski doprinos nastanku "Bosanske knjige mrtvih".
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.