{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


9. maj - Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom

Klix.ba
9.5.2003. u 18:20
0
0
9. maj - Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom
0
9. maj - Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom
Danas je Dan Evrope. Za našu zemlju postaje sve značajniji datum s obzirom da je strateški cilj u BiH približavanje Evropskoj uniji.
Približavanje ne samo zbog članstva u Uniji, nego i zbog prihvatanja evropskih standarda, legislative i preporuka, koje će omogućiti BiH političku stabilnost i ekonomski prosperitet.

Nakon razaranja u Drugom svjetskom ratu svijet je krenuo u obnavljanje i stvaranje zajedničkih institucija, pa tako i Evropa. Upravo je stoga u drugoj polovini 40-ih i u prvoj polovini 50-ih godina došlo do stvaranja cijelog niza organizacija na internacionalnom nivou. Zadatak tih organizacija bio je da i na političkom i na ekonomskom polju brinu o koliko-toliko reguliranom suživotu među državama. Početak promatranja fascinirajućeg razvoja koji je doveo do tvorevine između nacionalne države i internacionalnih organizacija vodi nas u period pred kraj Drugog svjetskog rata i početkom 50-ih godina. 9. maja 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je ideju o stvaranju Evropske zajednice za ugalj i čelik. S francuskog gledišta ponuđena je sasvim konkretna polazna tačka koja je odgovarala i nacionalnim interesima pojedinačnih država, i to u industriji ugljena, željeza i metala. Osim što je pridonosila razvoju njemačke teške industrije, ta suradnja omogućavala je i unapređenje procesa pomirenja između Njemačke i Francuske. Godinu dana nakon predlaganja Schumanovog plana Francuska, Savezna Republika Njemačka, Italija, Belgija, Luksemburg i Holandija u Parizu su potpisale Ugovor o osnivanju Europske zajednice za ugalj i metal. Na taj način stvorena je sasvim nova organizacija a nije bilo riječi o slobodnoj trgovinskoj zoni, nego o stvaranju zajedničkog tržišta, u veoma važnom području. Države članice u velikoj mjeri podredile su suverenitet jednoj novoosnovanoj instituciji. U prvom planu stajao je cilj uređenja zajedničkog tržišta, potpuna razgradnja trgovinskih granica između država članica, čemu je, neophodno, pripadala zajednička carina te zajednička trgovinska politika. Stvaranje Evropske ekonomske zajednice 1958. godine vodilo je spostavljanju Evropske unije, koja je do 1995. godine imala 15 članica, a sljedeće godine imaće još 10 novih. Što znači da će Unija za godinu dana imati 25 zemalja. Mjesec dana nakon toga bit će izabran novi Evropski parlament. Posljednje proširenje EU svakako je historijski događaj. Ono bi trebalo Uniji dati ne samo novu dinamiku privrednim kretanjima već biti i garant za mir u Evropi.

U povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, predstavnici Udruga boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata u mnogim bh. gradovima polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima te prigodnim manifestacijama obilježit će Dan pobjede nad fašizmom.

Izvor: PBS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: