Grad Sarajevo
0

80.000 KM za narodne kuhinje u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen potpisao je danas ugovore o finansijskoj podršci javnim kuhinjama "Stari Grad", Udruženja humanitarne organizacije "Merhamet" Muslimansko dobrotvorno društvo, Udruženja humanitarno pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije", Udruženja humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" Franjevačke provincije Bosne Srebrene i Crvenog križa Kantona Sarajevo. Shodno potpisanim ugovorima, iz budžeta Grada je za rad spomenutih javnih kuhinja izdvojeno 80.000 KM.

"Recesija čini svoje, sve je više gladnih i mi smo iznos za javne kuhinje udvostručili odnosu na prošlu godinu“, istakao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik Behmen apelujući na ove organizacije da proanaliziraju svoje kapacitete i ukoliko se utvrdi da su potrebna dodatna sredstva za obroke u javnim kuhinjama Gradska uprava će na to odgovoriti.

U ime Udruženja Narodna kuhinja "Stari Grad“ upravnica kuhinje Zilka Šeta zahvalila se čelnicima Grada što u ovako teškoj situaciji misle na socijalno najugroženije stanovnike Sarajeva.

Predsjednica Crvenog križa Kantona Sarajevo Ajnija Omanić je istakla da će sredstva dobivena od Grada dobro doći ovoj javnoj kuhinji u kojoj stalno raste broj korisnika i trenutno se priprema više od 360 obroka.

U Merhametovoj javnoj kuhinji dnevno se priprema 1.500 obroka i podrška od Grada Sarajeva je, prema riječima Muniba Bujaka, itekako značajna.

I u javnim kuhinjama Udruženja humanitarno pastoralne organizacije "Caritas Vrhbosanske nadbiskupije" i Udruženja humanitarno-karitativne organizacije "Kruh svetog Ante" Franjevačke provincije Bosne Srebrene stalno raste broj korisnika i zahvalni su na podršci Grada Sarajeva koji, kako je rekao fra Stpan Radić, u odnosu na ostale gradove pokazuje poseban senzibilitet prema kategorijama stanovništva koji su u stanju socijalne potrebe, saopšteno je iz Press službe Grada Sarajeva.