BiH
0

8. BH Omladinski parlament (BHOP)

Klix.ba
S obzirom na aktuelnost problema oko vijeća/savjeta učenika (posebno u Mostaru) i činjenicu da se mnoštvo srednjih škola ponovo nalazi u štrajku, u petak (12.12.2003) se u UNITIC neboderu u Sarajevu održava 8. BH Omladinski parlament.

To će biti platforma na kojoj će 70 predstavnika vijeća/savjeta učenika diskutirati sa Ministrom civilnih poslova BiH Safetom Halilovićem i drugim predstavnicima vlasti o značaju i ulozi vijeća/savjeta u srednjim školama BiH. Učesnici 8. BH omladinskog parlamenta su i predstavnici Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo, predstavnici Ministarstva obrazovanja FBiH i RS, predstavnici Odjela za obrazovanje OSCE-a, Vijeća Europe, predstavnici omladinskih organizacija koje podržavaju vijeća učenika i predstavnik europske učeničke organizacije OBESSU.

Iako su prva vijeća učenika u nekim školama u BiH nastala već 1999. godine, tek se u 2003. u Zakonu o srednjem školstvu na nivou BiH predviđa osnivanje vijeća/savjeta učenika u srednjim školama. Danas većina škola ima neki oblik učeničkih organizacija, no samo u Sarajevu postoji registrirano tijelo (udruženje građana) koje objedinjuje vijeća učenika 33 sarajevske srednje škole. Na nivou BiH ne postoji krovno udruženje učenika, a međunarodna saradnja sa sličnim udruženjima je povremena i najčešće je vezana za zemlje Jugoistočne Europe. Nekoliko omladinskih organizacija, među kojima je i Omladinska informativna agencija BiH, već nekoliko godina podržava aktivno stvaranje vijeće učenika i jača njihove kapacitete.