Porazna statistika
0

750.000 nepismenih u Bosni i Hercegovini

FENA
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) u okviru provođenja Sedmice globalne akcije, na svjetskoj razini, saopćio je da će akcija biti provedena i u BiH, te da će kantonalni odbori sindikata u FBiH i republički odbori sindikata u RS-u organizirati prigodno predstavljanje prava na besplatno javno obrazovanje.

Aktivnosti će biti vođene na svim nivoima sindikalnog organiziranja kako bi se doprinijelo pozivu za opismenjavanjem građana BiH.

Sindikat podsjeća da u svijetu živi više od šest milijardi stanovnika i da je od je više od 750 miliona odraslih osoba nepismeno, što čini jednu osminu populacije. U BiH živi oko 3,5 miliona stanovnika, od čega je 750.000 nepismenih, što čini jednu petinu populacije, odnosno 20 posto.

Prema zvaničnim statistikama iz 1991. godine, u BiH je živjelo 3.697,232 stanovnika, a od toga je bilo nepismeno oko 360.000 stanovnika, odnosno 10 posto.

Po tome se, kako navodi Sindikat u saopćenju za javnost, može zaključiti da je procent nepismenih u BiH udvostručen te da je, prema zvaničnim statistikama, u Evropi nepismeno 1,8 posto populacije, što znači da mi činimo većinu nepismene populacije.

Sindikat apelira da se ujedinimo u pozivu na opismenjavanje djece i odraslih kako bismo stvorili preduvjete za stvaranje društva koje ima budućnost.