{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


750.000 nepismenih u Bosni i Hercegovini

F
21.4.2009. u 17:22
0
49
750.000 nepismenih u Bosni i Hercegovini
0
750.000 nepismenih u Bosni i Hercegovini
Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK BiH) u okviru provođenja Sedmice globalne akcije, na svjetskoj razini, saopćio je da će akcija biti provedena i u BiH, te da će kantonalni odbori sindikata u FBiH i republički odbori sindikata u RS-u organizirati prigodno predstavljanje prava na besplatno javno obrazovanje.
Aktivnosti će biti vođene na svim nivoima sindikalnog organiziranja kako bi se doprinijelo pozivu za opismenjavanjem građana BiH.

Sindikat podsjeća da u svijetu živi više od šest milijardi stanovnika i da je od je više od 750 miliona odraslih osoba nepismeno, što čini jednu osminu populacije. U BiH živi oko 3,5 miliona stanovnika, od čega je 750.000 nepismenih, što čini jednu petinu populacije, odnosno 20 posto.

Prema zvaničnim statistikama iz 1991. godine, u BiH je živjelo 3.697,232 stanovnika, a od toga je bilo nepismeno oko 360.000 stanovnika, odnosno 10 posto.

Po tome se, kako navodi Sindikat u saopćenju za javnost, može zaključiti da je procent nepismenih u BiH udvostručen te da je, prema zvaničnim statistikama, u Evropi nepismeno 1,8 posto populacije, što znači da mi činimo većinu nepismene populacije.

Sindikat apelira da se ujedinimo u pozivu na opismenjavanje djece i odraslih kako bismo stvorili preduvjete za stvaranje društva koje ima budućnost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: