Inicijativa mladih za ljudska prava BiH
0

71 ruža za prekinutu tuzlansku mladost

Sarajevo-x.com
Foto: Tuzlarije.net
Foto: Tuzlarije.net
Danas u 20 sati i 55 minuta aktivisti i aktivistice Inicijative mladih za ljudska prava BiH (YIHR BH) položit će vijenac na tuzlansku Kapiju u znak obilježavanja godišnjice smrti 71 mladog čovjeka poginulog od granate ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na Ozrenu. U okviru današnje posjete Tuzli delegacija Inicijative će položiti i 71 ružu na groblja poginulih žrtava i odati im počast.

U Tuzli je 25. maja 1995. godine, spomenutom granatom ubijena 71 osoba, a preko 200 povrijeđeno. Samo nekoliko njih bilo je starije od 30 godina, dok je najmlađa žrtva imala 3 godine. Ovaj masakr ostao je upamćen kao jedan od najvećih zločina protiv civilnog stanovništva tokom rata u Bosni i Hercegovini.

"Inicijativa mladih za ljudska prava Bosne i Hercegovine tradicionalno obilježava ovu tužnu godišnjicu i podsjeća na zločin protiv mladosti sa željom da se ovakvo zlo više nikada i nikome ne ponovi", istakla je Alma Mašić, direktorica YIHR BH. Ona je objasnila da je za aktiviste i aktivistice ovaj događaj od posebnog značaja jer odaju počast zapravo svojim nedužnim vršnjacima čime žele poručiti da danas, 16 godina poslije, žele da ih se sjećaju i grade društvo u kojem neće biti prostora za mržnju, netoleranciju i nepovjerenje.

"Inicijativa gradi nove veze među mladima unutar Bosne i Hercegovine, posebno uključujući podijeljene zajednice", istakla je Mašić napominjući: "Ova akcija jedna je u nizu aktivnosti kojima Inicijativa promiče kulturu sjećanja o ratu u BiH 1992-1995."

U subotu, 28. maja, 2011. aktivisti i aktivistice Inicijative pridružit će se Udruženju nestalih i bacanjem 3000 ruža sa Višegradskog mosta obilježiti Dan nestalih u Višegradu.