Rezultati velike ankete Sarajevo-x.com
0

70 odsto anketiranih podmitilo državnog službenika!

Piše: Almir Panjeta
Od 8290 posjetilaca portala Sarajevo-x.com koji su proteklih sedam dana učestvovali u našoj velikoj anketi, njih 5790, odnosno 70 odsto, podmitilo je nekog od državnih službenika!
Zanimljivo je da je 2500 anketiranih, 30 odsto, koliko ih je kazalo kako nisu podmitili državnog službenika, 1711 na pitanje "Da li ste podmitili državnog službenika?" odgovorilo sa "Ne, niko mi nije tražio mito", dok ih je čak 789 kazalo "Ne, ali su mi tražili mito".
Među 5790 anketiranih koji su kazali kako su imali priliku podmititi nekog od državnih službenika koje smo naveli, vodeće mjesto zauzimaju policajci sa 2659 glasova, slijede ih ljekari sa 1104 glasa, profesori sa 280, opštinski činovnici sa 184, te ministri sa čak 123 glasa!
Začelje "tabele podmićenih" drže inspektori sa 84, službenici ministarstva sa 60 i poslodavci u državnoj službi sa 55, dok kao "biber po pilavu" dolazi podatak da je čak 1241 ispitanik kazao kako je podmitio sve, ili skoro sve od navedenog.

Kako se za većinu anonimnih anketa uzima uzorak od oko 1000 ispitanika, a kako su među našim posjetiocima zastupljene skoro sve kategorije stanovništva, velika anketa portala Sarajevo-x.com sa 8790 učesnika može se smatrati i više nego relevantnom.

Rezultati naše ankete uveliko su se poklopili sa podacima koje su u proteklom periodu objavljivale domaće i inostrane organizacije koje se bave istraživanjem korupcije, i, nažalost, još su jedna potvrda tezi da BiH definitivno spada u najkorumpiranije zemlje Evrope, a ne kaska previše ni za zemljama-svjetskim liderima u korupciji.