{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


7. septembra generalni štrajk u svim srednjim školama

F
29.8.2009. u 14:57
0
1
7. septembra generalni štrajk u svim srednjim školama
0
7. septembra generalni štrajk u svim srednjim školama
Generalni štrajk u svim srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona počet će 7. septembra i trajat će do ispunjenja zahtjeva, saopšteno je iz Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) SBK.
Razlog za stupanje u štrajk je što Vlada SBK nije ispunila zahtjeve Sindikata, a prvi je da se plaće i naknade zaposlenika u srednjem obrazovanju na području ovog kantona ne umanjuju jer za takvim aktivnostima nema potrebe.

U Sindikatu navode da je jedan od zahtjeva kojem nije udovoljeno i taj da Vlada i Sindikat srednjeg obrazovanja SBK usaglase i zaključe aneks kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja za područje tog kantona, kojim bi se utvrdila visina plata i ostalih naknada za zaposlenike u srednjem obrazovanja u SBK-u do kraja 2009. godine.

Kako se navodi u odluci o provođenju generalnog štrajka, donesenoj jučer na vanrednoj sjednici KO SSVOONK-a, nije ispunjen ni zahtjev da Vlada SBK i sva njena ministarstva izvrše maksimalnu racionalizaciju u svim oblastima svoje nadležnosti u skladu sa zakonom o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH.

Jedan od zahtjeva Sindikata je bio i da se najkasnije do 3. septembra otklone sve dosadašnje štetne posljedice nanesene zaposlenicima u srednjem obrazovanju na području SBK jednostranim i štetnim odlukama kantonalne vlade.

Tim odlukama su, ocjena je Sindikata, na nezakonit način prekršene odredbe važećih zakonskih i podzakonskih propisa u kojem je decidirano precizirana i regulirana oblast odgoja i obrazovanja u SBK-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: