Srednjebosanski kanton
0

7. septembra generalni štrajk u svim srednjim školama

FENA
Generalni štrajk u svim srednjim školama na području Srednjobosanskog kantona počet će 7. septembra i trajat će do ispunjenja zahtjeva, saopšteno je iz Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONK) SBK.

Razlog za stupanje u štrajk je što Vlada SBK nije ispunila zahtjeve Sindikata, a prvi je da se plaće i naknade zaposlenika u srednjem obrazovanju na području ovog kantona ne umanjuju jer za takvim aktivnostima nema potrebe.

U Sindikatu navode da je jedan od zahtjeva kojem nije udovoljeno i taj da Vlada i Sindikat srednjeg obrazovanja SBK usaglase i zaključe aneks kolektivnog ugovora za djelatnost srednjeg obrazovanja za područje tog kantona, kojim bi se utvrdila visina plata i ostalih naknada za zaposlenike u srednjem obrazovanja u SBK-u do kraja 2009. godine.

Kako se navodi u odluci o provođenju generalnog štrajka, donesenoj jučer na vanrednoj sjednici KO SSVOONK-a, nije ispunjen ni zahtjev da Vlada SBK i sva njena ministarstva izvrše maksimalnu racionalizaciju u svim oblastima svoje nadležnosti u skladu sa zakonom o načinu ostvarivanja ušteda u FBiH.

Jedan od zahtjeva Sindikata je bio i da se najkasnije do 3. septembra otklone sve dosadašnje štetne posljedice nanesene zaposlenicima u srednjem obrazovanju na području SBK jednostranim i štetnim odlukama kantonalne vlade.

Tim odlukama su, ocjena je Sindikata, na nezakonit način prekršene odredbe važećih zakonskih i podzakonskih propisa u kojem je decidirano precizirana i regulirana oblast odgoja i obrazovanja u SBK-u.