{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


7 poslanika primali plate, a nisu progovorili ni riječ

S
1.8.2011. u 16:59
0
32
7 poslanika primali plate, a nisu progovorili ni riječ
0
7 poslanika primali plate, a nisu progovorili ni riječ
Skupština Tuzlanskog kantona
Sedam poslanika, od kojih tri profesionalna uposlenika u Skupštini Tuzlanskog kantona, u prvih šest mjeseci rada ovog zakonodavnog tijela primali su urednu poslaničku platu, a da pri tome nisu učestvovali u raspravama niti su bili pokretači bilo kakvih inicijativa.
U monitoringu kojeg su sačinili iz Centra civilnih inicijativa (CCI) ti poslanici su okarakterisani kao "ćutolozi". Riječ je o Elvisu Barakoviću (SDP), Dženiti Hrvić (SDA), Miji Krešiću (HDZ), Maidi Smajlović (SDA), Muhamedu Murseloviću (SDA), Rasimu Dostoviću (SDA) i Asmiru Hasiću (SBiH).

Pomenuti su "odšutili" dio svog mandata, ali će za šutnju dobiti platu koja su 3,5 puta veća od prosječne plate u Federaciji BiH.

S druge strane, najučinkovitiji poslanici u Skupštini TK su Besim Imamović iz Stranke za BiH, koji je imao ubilježenih 60 aktivnosti, drugi je Salih Šabović iz SBB-a sa 24, a na trećem mjestu je Ivo Divković iz SDP-a sa 23 aktivnosti. Pomenuti poslanici su i najčešći diskutanti na sjednicama Skupštine TK.

Treba reći kako je Skupština Tuzlanskog kantona sve svoje sjednice održala bez prekida i u dvaput kraćem vremenu nego što je to činila u prethodnom mandatu. Od 55 planiranih mjera u prvoj polovini tekuće godine Skupština je razmatrala njih 38, čime je ostvarila 69 posto plana.

Međutim, u realizaciji zakona rezultati su mnogo skromniji, jer je usvojeno tek sedam od 24 ili 29 posto, a upoređujući sve to sa planom na godišnjem nivou, od 35 različitih zakona podatak je još porazniji, jer je za pola godine završen posao na tek 20 posto zakona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: