"Ćutolozi" u Skupštini TK
0

7 poslanika primali plate, a nisu progovorili ni riječ

Piše: D. Brkić
Skupština Tuzlanskog kantona
Skupština Tuzlanskog kantona
Sedam poslanika, od kojih tri profesionalna uposlenika u Skupštini Tuzlanskog kantona, u prvih šest mjeseci rada ovog zakonodavnog tijela primali su urednu poslaničku platu, a da pri tome nisu učestvovali u raspravama niti su bili pokretači bilo kakvih inicijativa.

U monitoringu kojeg su sačinili iz Centra civilnih inicijativa (CCI) ti poslanici su okarakterisani kao "ćutolozi". Riječ je o Elvisu Barakoviću (SDP), Dženiti Hrvić (SDA), Miji Krešiću (HDZ), Maidi Smajlović (SDA), Muhamedu Murseloviću (SDA), Rasimu Dostoviću (SDA) i Asmiru Hasiću (SBiH).

Pomenuti su "odšutili" dio svog mandata, ali će za šutnju dobiti platu koja su 3,5 puta veća od prosječne plate u Federaciji BiH.

S druge strane, najučinkovitiji poslanici u Skupštini TK su Besim Imamović iz Stranke za BiH, koji je imao ubilježenih 60 aktivnosti, drugi je Salih Šabović iz SBB-a sa 24, a na trećem mjestu je Ivo Divković iz SDP-a sa 23 aktivnosti. Pomenuti poslanici su i najčešći diskutanti na sjednicama Skupštine TK.

Treba reći kako je Skupština Tuzlanskog kantona sve svoje sjednice održala bez prekida i u dvaput kraćem vremenu nego što je to činila u prethodnom mandatu. Od 55 planiranih mjera u prvoj polovini tekuće godine Skupština je razmatrala njih 38, čime je ostvarila 69 posto plana.

Međutim, u realizaciji zakona rezultati su mnogo skromniji, jer je usvojeno tek sedam od 24 ili 29 posto, a upoređujući sve to sa planom na godišnjem nivou, od 35 različitih zakona podatak je još porazniji, jer je za pola godine završen posao na tek 20 posto zakona.