Izvještaj UNHCR-a
0

7.500 osoba u BiH i dalje živi u kolektivnim centrima

FENA
UNHCR
UNHCR
UNHCR je u petak prezentirao izvještaj o situaciji stanovnika u kolektivnim centrima u Bosni i Hercegovini u kojem su sadržani rezultati njihovog anketiranja.

Nakon gotovo četrnaest godina poslije završetka rata oko 7.500 osoba i dalje živi u kolektivnim smještajima koji su prvenstveno bili predviđeni kao privremeni kolektivni smještaji.

Rezultati anketiranja, koje je izvršilo Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) uz podršku UNHCR-a, ističu ugroženost značajnog dijela stanovnika kolektivnih centara.

Gotovo dvije trećine anketiranih domaćinstava sadrži iznemogle osobe ili osobe koje su nekom drugom smislu socijalno ugrožene.

Hronično bolesni, fizički nesposobni ili invalidi broje otprilike petinu tog stanovništva.

Nadalje, više od pola ispitanih domaćinstava su ženska domaćinstva i gotovo jedna trećina ispitanika su samačka domaćinstva.

Nažalost, više od 15 posto ispitanika su izjavili da su na neki način zaposleni, dok 70 posto ispitanika ima ograničena socijalna primanja.

Ipak, anketiranje je za ovu grupaciju istaklo mogućnosti trajnih rješenja. Ova populacija sadrži mnoge radnosposobne osobe jer 62 posto anketiranih spada u skupinu osoba od 18 do 64 godine.

Važno je spomenuti da izvještaj također sadrži ključne preporuke kako nadležnim vlastima tako i vladama donatora i razvojnim agencijama.

Naveed Hussain, predstavnik UNHCR-a u BiH je u toku govora na prezentaciji apelirao na bh. vlasti da poduzmu potrebne radnje za zatvaranje kolektivnih centara u državi, napominjući da rezultati anketiranja “potkrepljuju nužnost zalaganja UNHCR-a za iznalaženje sigurnih trajnih rješenja za ovu grupaciju ugroženih raseljenih osoba. Usvajanje revidirane Strategije provedbe aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma bi bio jedan važan korak ka tom cilju.”

Anketiranje UNHCR-a/DRC-a je provedeno u periodu juni - septembar prošle godine, a obuhvaćen je 21 centar diljem države i ispitano je 2.212 osoba (841 porodica), saopćeno je iz UNHCR-a.