Općina Novi Grad
0

65.000 KM za prevoz djece s posebnim potrebama

FENA
Općina Novi Grad Sarajevo je u budžetu za 2011. planirala iznos od 65.000 KM pomoći za prevoz djece s posebnim potrebama koja pohađaju osnovnu školu ili specijaliziranu ustanovu.

Trenutni korisnici ovog programa su učenici osnovne škole "Umihana Čuvidina", učenici i njihovi pratioci koji pohađaju Centar Vladimir Nazor, Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju, Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu i Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica".

"Prošle godine osiguran je prevoz za 63 djece s posebnim potrebama, nastanjenim na području Općine Novi Grad Sarajevo. Krajem prošle godine odobrena su sredstva i za prevoz 11 učenika i njihovih pratilaca Škole za srednje i stručno obrazovanje i radno osposobljavanje. Dostavljen je i određeni broj zahtjeva za finansiranje troškova prevoza za vannastavne aktivnosti djece sa poteškoćama u kretanju", kazala je pomoćnica načelnika za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Novi Grad Sarajevo Rada Lukić.

Kroz višegodišnje ulaganje i podršku ovakvim projektima cilj Općine Novi Grad Sarajevo je da omogući normalno odrastanje i školovanje djece s posebnim potrebama kao i socijalizaciju među svojim vršnjacima koja je jako bitan proces u njihovom odrastanju, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.