BiH
0

600.000 obrazaca pasoških knjižica BiH

FENA
Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici donijelo Odluku o nabavci 600.000 obrazaca pasoških knjižica Bosne i Hercegovine za 2008. godinu u predračunskoj vrijednosti od oko 3,2 miliona KM.

Nabavkom ove količine obrazaca pasoških knjižica želi se na vrijeme onemogućiti zastoj u njihovom izdavanju, a do izmjene propisa u ovoj oblasti i uvođenja biometrijskih pasoša u BiH.

"Uradilo smo to kako bi smo mogli ući u proceduru izrade biometrijskih pasoša. Mijenjali smo i zakon o putnim ispravama, a sve s namjerom da ove godine, kao što smo obećali, uđemo u posao realizacije izrade biometrijekog pasoša što je jako bitno i sa sigurnosne strane i sa strane liberalizacije viznog režima za građane BiH“, kazao je nakon sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Vijeće ministara BiH je danas razmatralo i Informaciju o popisu stanovništva i stanova u BiH, ali se nije izjašnjavalo o njoj.

"Vodili smo raspravu, ali nismo došli do usaglašenog stava. Mislimo da se tu radi o političkoj odluci koju treba donijeti kako bi smo imali pozitivan izvještaj naspram informacije koju smo dobili. Nismo se izjašnjavali, nismo dakle donijeli odluku. Jer da smo se izjasnili o tom materijalu to bi značilo da smo donijeli odluku o ciljnoj godini popisa stanovništva u BiH“, kazao je Špirić.

Dodajući da žali što je to tako, rekao je da je on uvijek spreman na dijalog kako bi se došlo do političkog sporazuma i „kako bi 2011. godina bila ciljna godina popisa“.

„Mislim da već kasnimo jer bi trebali stvarati uslove i sa stanovišta potrebnih stredstava u budžetu za pripremu popisa. Procjene su da najmanje tri i po godine treba da se obave kvalitetne pripreme kako bi smo imali kvalitetan popis stanovništva i stanova u BiH“, kazao je Špirić.

Vijeće ministara BiH je danas donijelo Odluku o izdvajanju 200.000 KM iz rezervi budžeta institucija BiH za ovu godinu u svrhu pomoći Republici Grčkoj i grčkom narodu povodom požara, koji su nanijeli velike ljudske i materijalne gubitke.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Špirić je kazao da Vijeće ministara BiH danas nije razmatralo Informaciju o požarima u BiH koju je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH.

"S obzirom da smo u obavezi prema Predsjedništvu BiH, tu informaciju ćemo imati na narednoj sjednici u četvrtaka i ona je uvrštena kao tačka dnevnog reda“, kazao je Špirić.

Na novinarski upit u vezi izgradnje mosta kopno-Pelješac, predsjedavajući Špirić je rekao da će i to biti na dnevnom redu naredne sjednice Vijeća ministara.

"Imali smo zaključak da Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo prometa i komunikacija prouče taj problem, da ostvare komunikaciju sa Zagrebom. Znate kakav je zaključak Predsjedništva. Naredni četvrtak ćemo imati izvještaj i stav Vijeća ministara BiH po osnovu toga. Stav je bio da dok se ne riješi pitanje granice da se ne može ulaziti u realizaciju bilo kakvih projekata koji mogu biti izvan interesa BiH“, kazao je Špirić.

Dakle, dodao je on, ne tražimo bilo šta da se radi protiv interesa Hrvatske, ali nismo ni za to da se realizuju objekti koji bi mogli narušiti interes BiH.

Upitan o susretu sa hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom u vezi s aktuelnim požarima u dvije države, Špirič je kazao da je Sanader tražio da razmjenjuju informacije.

"Dakle, razmjena informacija postoji i unutar BiH i izvan BiH. Nakon toga sam odgovorio da bi dobro bilo da se nađemo, odnosno da se naši ekspertni timovi nađu na terenu i da vidimo na koji način jedni drugima možemo biti od veće koristi. Još uvijek nismo dobili stav zvaničnog Zagreba“, kazao je Špirić izražavajući nadu da će do tog sastanka doći.