60 lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama

F
FENA
25.10.2008. u 10:51
0
0
60 lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama
0
60 lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama
MUP Tuzlanskog kantona zaprima sve više lažnih dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama u školama, institucijama, trgovinskim centrima i drugim javnim objektima.
Tako je u 2008. godine, u periodu siječanj – listopad, evidentirano više od 60 lažnih dojava, od kojih se oko 40 odnosilo na osnovne i srednje škole (samo u listopadu evidentirano je 8 lažnih dojava).

Policija je do sada otkrila gotovo sve "dojavljivače", a uglavnom se radilo o mladim osobama, nerijetko učenicima škola na koje su se dojave i odnosile.

Radi se o vrlo ozbiljnom prestupu, koji ne samo da izaziva strah i evakuaciju ljudi na određenoj lokaciji, već i dodatne troškove za angažiranje ljudi, tehnike i opreme, upozoravaju iz MUP-a.

Lažna dojava je kazneno djelo za koje su pored novčane kazne predviđene i kazne zatvora u rasponu od 3 mjeseca do 5 godina.

Tuzlanski MUP apelira na roditelje, nastavnike i sve građane da sa svoje strane ukažu na ovaj problem u cilju njegovog sprečavanja, te na taj način daju svoj doprinos općem stanju sigurnosti.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: