Tuzlanski kanton
0

60 lažnih dojava o podmetnutim eksplozivnim napravama

FENA
MUP Tuzlanskog kantona zaprima sve više lažnih dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama u školama, institucijama, trgovinskim centrima i drugim javnim objektima.

Tako je u 2008. godine, u periodu siječanj – listopad, evidentirano više od 60 lažnih dojava, od kojih se oko 40 odnosilo na osnovne i srednje škole (samo u listopadu evidentirano je 8 lažnih dojava).

Policija je do sada otkrila gotovo sve "dojavljivače", a uglavnom se radilo o mladim osobama, nerijetko učenicima škola na koje su se dojave i odnosile.

Radi se o vrlo ozbiljnom prestupu, koji ne samo da izaziva strah i evakuaciju ljudi na određenoj lokaciji, već i dodatne troškove za angažiranje ljudi, tehnike i opreme, upozoravaju iz MUP-a.

Lažna dojava je kazneno djelo za koje su pored novčane kazne predviđene i kazne zatvora u rasponu od 3 mjeseca do 5 godina.

Tuzlanski MUP apelira na roditelje, nastavnike i sve građane da sa svoje strane ukažu na ovaj problem u cilju njegovog sprečavanja, te na taj način daju svoj doprinos općem stanju sigurnosti.