RS
0

60.000 KM kazne za nezakonite igre na sreću

SRNA
Igrama na sreću u Republici Srpskoj /RS/ u ovom trenutku, prema nekim procjenama, nezakonito se bavi oko 30 odsto priređivača, rekao je direktor Republičke uprave za igre na sreću Zdravko Milićević.

"Republička uprava za igre na sreću je u ovoj sedmici, od kada je počela sa radom, zapečatila 17 nelegalnih objekata, a ugostitelji su u panici i već iznose aparate iz kafića", rekao je Milićević za sutrašnji "Fokus".

On tvrdi da  priređivači, koji su se bavili igrama na sreću, sami zatvaraju objekte ili počinju prikupljati dokumentaciju kako bi započeli legalan biznis.

Između ostalih, katanac je u protekla četiri dana stavljen na vrata nekoliko većih kladionica i objekata koji su se bavili igrama na sreću u Banjaluci, a to su kladionice "Milenijum", "Mocart", "Astra", "Kajak", "Bet live" i još desetak drugih.

"Budžet RS puniće se daleko više nego do sada. U prvoj sedmici na osnovu naših analiza procijenili smo da se oko 30 odsto priređivača bavi nelegalno igrama na sreću. Naš zadatak jeste da to spriječimo, čime se borimo protiv nelojalne konkurencije i na tome ćemo ustrajati. Nećemo imati preventivne mjere, već isključivo represivne", upozorio je Milićević.

Prema njegovim riječima, za svega tri dana urađeno je 35 kontrola, doneseno 17 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i svi objekti su zapečaćeni, a izdato je isto toliko prekršajnih naloga u vrijednosti 123.000 maraka.

On ističe da je zatvoreno osam sportskih kladionica, tri tombole zatvorenog tipa i šest ugostiteljskih objekata koji su se bez odobrenja bavili igrama na sreću putem automata.
"Najčešće neregularnosti su obavljanje posla bez odobrenja, licenci i obavezne dokumentacije",  kaže Milićević.

On kaže da je postojeći zakon veoma liberalan, jer omogućava bavljenje svim vrstama igara na sreću, a omogućena je registracija čak i nekih igara koje ovdje još ne postoje.

Govoreći o planovima novouspostavljene uprave, Milićević kaže da je planirano uvođenje informacionog sistema gdje će svi priređivači biti uvezani na jedan sistem. 

On kaže  da će najkasnije do kraja godine biti urađene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću kako bi uvrstili i trenutno popularne licitacije koje se odvijaju u pojedinim medijima.

Glavni republički tržišni inspektor Borka Surtov rekla je da je u toku ove godine u kontroli ugostiteljskih objekta na teritoriji RS u oko 40 slučajeva konstatovano da su subjekti nelegalno priređivali igre na sreću, te su im izrečene mjere zabrane i kazne u vrijednosti od oko 60.000 KM.