BiH
0

6. aprila pokretanje pregovora o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi

FENA
Dugogodišnji cilj Pakta o stabilnosti u jugoistočnoj Evropi, koji je više puta podržala Evropska unija - stvaranje jedinstvenog Sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi - dobiće snažnu političku podršku 6. aprila u Bukureštu.

Kako je najavljeno iz Pakta o stabilnosti, premijeri Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Moldavije, Rumunije, SCG, Makedonije i predstavnici UNMIK misije sa Kosova sastat će se u glavnom grdu Rumunije na poziv rumunskog premijera Călina Popescu-Tăriceanua i specijalnog koordinatora Pakta o stabilnosti Erharda Buseka kako bi politički pokrenuli pregovore o postizanju jedinstvenog Sporazuma o slobodnoj trgovini kroz simultano proširenje i amandmane na Sporazum o slobodnoj trgovini u centralnoj Evropi (CEFTA).

Ovom sastanku na visokom nivou prisustvovaće evropski komesari za proširenje i trgovinu, Olli Rehn i Peter Mandelson, što odražava snažnu podršku Evropske unije ovoj inicijativi.

Također je planirano da sastanku prisustvuje i austrijski kancelar Wolfgang Schuessel, čija zemlja trenutno predsjedava Evropskom unijom.