Kanton Sarajevo
0

58 posto vode izgubi se u zastarjeloj mreži

Sarajevo-x.com
Na vodovodnoj mreži u Kantonu Sarajevo na dijelu od izvora do krajnjeg potrošača svaki dan dolazi do velikih gubitaka vode koji iznose i preko 60 posto. Građani u pojedinim sarajevskim naseljima zbog starih i dotrajalih cijevi i problema u sistemu trpe stalne redukcije vode, iako propisno plaćaju svoje račune.

U komunalnom preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ KS navode da je do ogromnih gubitaka na vodovodnoj mreži došlo zbog uskraćenih ulaganja od oko 300 miliona za obnovu i sanaciju mreže koju su se trebali realizirati u periodu od 1997. do 2008. godine.

Također, više od 30 godina nisu obezbjeđivana sredstva za pokrivanje troškova amortizacije, koja iznose oko 30 miliona godišnje.

"Stanje vodovodne mreže i objekata koji su priključeni na sistem je sve lošije, a gubici stalno rastu. Naš sistem je jedan od najkompleksnijih u regionu, pa je neminovno da se javljaju veliki gubici vode, koji trenutno iznose oko 67 posto. Ovo utiče i na urednost snabdjevanja te je nužna mjera i kontrolirana isporuka u noćnim satima za pojedina naselja, kao što je Alipašino Polje, a sve kako bi se moglo izvršiti dopunjavanje rezervoara za uredno dnevno snabdijevanje“, ističu u ViK-u.

Kako saznaje Sarajevo-x.com, trenutno na vodovodnoj mreži u Kantonu Sarajevo postoje takozvani prividni gubici, a koji uključuju ilegalnu potrošnju od strane legalnih korisnika, bespravne korisnike, greške mjernog instrumenta kod potrošača, nemogućnost očitanja pojedinih korisnika i sl., te stvarni gubici kao što su isticanja na distributivnom cjevovodu, transportnom cjevovodu, priključcima, armaturama, pozadinska isticanja itd. Također postoje i takozvani neizbježni gubici, koji postoje na svakom sistemu.

"Tek uzimajući u obzir sve navedene komponente možemo govoriti o tehničkim gubicima, koji za naš sistem iznose maksimalnih 58 posto. Kod prikaza neprihodovanih količina treba uzeti u obzir i nefakturisane izmjerene i neizmjerene količine kao što su vlastita potrošnja, ispiranje filterskih polja, novopoloženih cjevovoda i priključaka, javne česme, fontane, WC, pranje ulica, količine vode koje koriste vatrogasci, pa je procenat i veći“, navode nadležni iz „Vodovoda i kanalizacije“.

Sudeći prema ovome, u narednim godinama neće doći poboljšanja jer se izostala milionska ulaganja, zasigurno neće realizirati u vrijeme recesije. Konkretno, to znači da će se najveća urbana sredina u BiH, kakva je Sarajevo, i dalje suočavati sa velikim gubicima i nemogućnošću da na ravnopravnoj osnovi svim građanima isporuči jednake količine vode.

Možda nije teško zamisliti, zahvaljujući ovakvom stanju, da restrikcije postanu veće, pa da se po vodu opet počne ići na izvore.