{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


545 osuđenika u FBiH izvršenje kazne čeka na slobodi

13.4.2015. u 13:35
27
52
545 osuđenika u FBiH izvršenje kazne čeka na slobodi
27
545 osuđenika u FBiH izvršenje kazne čeka na slobodi
KPZ Zenica
U Federaciji BiH trenutno se nalazi 545 osoba koje zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima izvršenje zatvorske kazne čekaju na slobodi. Na kraju 2014. godine, kako nam je saopćeno iz Federalnog ministarstva pravde, na slobodi se nalazilo 605 osuđenika.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Entitetska i državna ministarstva pravde su još 2004. godine usvojila Zajedničku strategiju o pitanjima pritvora i zatvora, a osnovni cilj bio je riješiti problem pretrpanih smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Bosni i Hercegovini.

Čak ni 11 godina poslije Bosna i Hercegovina nema državni zatvor, a samo u Federaciji BiH čak 545 osuđenika čeka izvršenje kazne na slobodi. Razlog za to je nedostatak smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Bosni i Hercegovini.

Naime, zbog nepostojanja državnog zatvora osobe koje sudovi u BiH osude ili im odrede pritvor upućuju se u jedan od četrnaest kazneno-popravnih zavoda u Bosni Hercegovini sa ograničenim ćelijskim kapacitetima.

To predstavlja veliki sigurnosni, ali i ekonomski problem na nivou države. Gledano iz sigurnosne perspektive, u BiH ne postoji nikakav garant da će osobe koje su osuđene zatvorskom kaznom stvarno završiti u zatvoru, što predstavlja prijetnju građanima BiH, jer je očito da se osuđenici slobodno kreću u bh. društvu.

Sa druge strane, gledano s ekonomskog aspekta, prijevoz zatvorenika u kazneno-popravne zavode predstavlja finansijski problem jer su putovanja često duga, a samim tim su i troškovi prijevoza skuplji.

Kako nam je saopćeno iz Federalnog ministarstva pravde, na takozvanom "čekanju" zbog nedostatka smještajnih kapaciteta u kazneno-popravnim zavodima u Federaciji BiH do 31. decembra 2014. godine nalazilo se čak 605 osuđenih osoba.

Od toga je 85 osuđenih osoba imalo izrečenu kaznu zatvora od 30 dana, a 461 osuđena osoba kaznu u rasponu od mjesec dana do jedne godine.

Nakon utvrđene analize ovo ministarstvo je u saradnji sa kazneno-popravnim zavodima do 24. marta 2015. godine osiguralo dodatnih 60 mjesta za osuđene osobe sa spiska takozvanog čekanja i to za one osuđene osobe kojima je izrečena duža kazna zatvora u odnosu na ostale ili duže čekaju na izvršenje kazne. Statistički, trenutno izvršenje zatvorske kazne na slobodi čeka 545 osoba u Federaciji BiH.

Podsjećamo, izgradnja državnog zatvora počela je 2006. godine, a završetak radova najavljen je za 2008. godinu. Rok nije ispoštovan, a radovi na projektu državnog zatvora trebali bi biti završeni ove godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: