Poruke mira
1k

500 golubova mira pušteno ispred Vijećnice, mjesta gdje je život izgubila Aida Buturović

S. Š. U.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
U sklopu obilježavanja 6. aprila, dana grada Sarajeva predstavnici gradske uprave pustili su 500 golubova mira koji su poletjeli ispred Vijecnice.

Danas kada se obilježava dan grada Sarajeva, datum kada su 1945. godine jugoslovenske partizanske jedinice oslobodile grad od fašističkog okupatora te 6. april kao dan početka najduže opsade u modernoj historiji u nastavku obilježavanja ispred sarajevske Vijećnice pušteno je 500 golubova mira. Golubovi su simboli mira, slobode i ljubavi.

Sarajevska vijećnica, jedan od simbola grada koji je brutalno uništen tokom agresije na BiH granatiranjem sa položaja vojske Republike Srpske prilikom čega je skoro sav bibliotečki fond u potpunosti uništen i izgorio. Biblioteka koja je bila smještena u današnjoj zgradi gradske uprave tada je imala nešto više od 150.000 naslova.

Zgrada obnovljene sarajevske Vijećnice (Foto: I. L./Klix.ba)
Zgrada obnovljene sarajevske Vijećnice (Foto: I. L./Klix.ba)

Dana 25. augusta 1992. godine zgrada tadašnje Gradske vijećnice i Nacionalne biblioteke Bosne i Hercegovine zapaljena je usljed granatiranja. Izgorjelo je oko 90 posto knjiga a u pokušaju da spasi barem dio život je od gelera granate izgubila bibliotekarka Aida Buturović. Imala je 32 godine i radila na doktorskoj disertaciji.

Vijećnica je ponovno otvorena 2014. godine na Dan pobjede nad fašizmom vraćajući tako Sarajevu jedan od njegovih simbola, građevinu koja je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine ali Aidu više niko ne može vratiti.

Njeno ime ostaje biti simbol hrabre borbe za najviše vrijednosti života čovjeka.

Za Aidu, za sve koji su svoj život položili kako bismo mi nastavili živjeti. Da se nikome, nikada ne ponovi.