Vlada Španije
0

500.000 KM za izgradnju doma u općini Stolac

FENA
Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Luka Faletar danas je zajedno s Inmaculadom Perez Rocha, projekt menadžericom iz Ambasade Kraljevine Španije u BiH, posjetio Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba u općini Stolac čija izgradnja je u toku.

"Iznimno sam zadovoljna i impresionirana onim što sam danas ovdje vidjela te i ovom prigodom izražavam spremnost Vlade Kraljevine Španije da zajedno s nadležnim ministarstvom i vladom vaše županije ovaj projekt dovedemo do kraja", kazala je nakon sastanka Perez Rocha te dodala kako će njena vlada izdvojiti još dodatnih 500.000,00 KM za završetak ove ustanove.

Ministar Faletar zahvalio je gospođi Perez Rocha i Vladi Kraljevine Španije na njihovom razumijevanju potreba građana ove županije te istaknuo kako je španska vlada u ovaj projekt, uz današnju informaciju o dodatnih 500.000,00 KM, ukupno investirala 1.750.000,00 KM.

Vlada HNK-a prepoznala je značaj ovog objekta te je u njegovu realizaciju do sada izdvojila oko 3.000.000,00 KM.

"Ako već danas znamo da će se u ovaj objekt moći smjestiti 260 štićenika, a da će završetkom ovog objekta biti stvorene pretpostavke za otvaranje oko 100 novih radnih mjesta držim nepotrebnim posebno obrazlagati što će to sutra značiti za općinu Stolac, ali i našu županiju", zaključio je Faletar.

Na kraju današnjeg sastanka kazano je kako će vrlo skoro ambasador Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini službeno posjetiti Hercegovačko-neretvanski kanton te tom prigodom obići i Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba sa invaliditetom i drugih osoba u općini Stolac.