Tuzla
0

50. obljetnica Rudarskoga fakulteta

FENA
Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli u prosincu slavi pedeset godina postojanja i rada. Obilježavanje ovog značajnog jubileja počelo je danas svečanim prijemom za novinare.

"Cilj je ove proslave upoznavanje javnosti s dosadašnjim i budućim aktivnostima ovog fakulteta, s obzirom na to da su rudarstvo, energetika i geo-znanosti značajan segment razvoja BiH", istakao je u svom obraćanju novinarima dekan toga fakulteta Abdulah Bašić.

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet u Tuzli počeo je sa radom 1958. godine, i to prvo kao viša tehnička škola, a odmah zatim i kao fakultet. Pedesetim rođendanom ovog fakulteta obilježava se i 51 godina visokog obrazovanja u Tuzli.

"Kao i svaki fakultet, tako i mi imamo svoje pravce djelovanja, a prvi je formiranje novih stručnih osoba, inženjera iz oblasti za koju se školuje. Na ovom fakultetu do sad se iškolovalo oko 3 200 inženjera, preko 250 magistara od kojih smo kasnije dobili i 102 doktora znanosti", kazao je dekan Bašić.

U sklopu obilježavanja godišnjice danas će biti održana i svečana sjednica, na kojoj će biti prisutno i šest studenata prve generacije, a među njima i student s Indeksom pod rednim brojem 1, kao i studenti posljednje generacije Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta.

Na sjednici će biti dodijeljene povelje i plakete pojedincima i institucijama koje su na neki način doprinijeli razvoju Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli.