Zahtjev Istražne komisije
0

50.000 KM za istrage o trošenju donacija u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH prihvatio je zaključak poslanika Momčila Novakovića, a po kojem će Privremeni izvještaj Istražne komisije za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstava biti upućen na mišljenje Komisiji za finansije i budžet, a kako bi bio razmotren cijeli projekt i način obezbjeđivanja sredstava potrebnih za njegovu realizaciju.

Istražna komisija je u Privremenom izvještaju zatražila 50.000 KM, za troškove Projekta istražnog rada o utrošku donatorskih sredstava. Novac bi, po prijedlogu Komisije, bio obezbijeđen iz plaća članova oba doma PSBiH.

Poslanik Slavko Jovičić odbacio je mogućnost finansiranja ove Komisije ističući nefunkcionalnost prethodnog saziva te predložio da se posebnim zaključkom "natjeraju SIPA, OSA i Tužilaštvo BiH" da provjere utrošak doniranih sredstava.

"To trebaju oni raditi, a ne Parlament BiH", Jovičićev je stav.

Predstavnički dom PSBiH odbio je danas raspravljati o Prijedlogu mjera iz nadležnosti Vijeća ministara za ublažavanje posljedica uticaja globalne ekonomske krize uz obrazloženje da je Vijeće ministara BiH "promašilo temu".

Belkić je istakao da je Predstavnički dom zatražio analizu i procjenu stanja te analizu mjera koje se provode na različitim nivoima vlasti u BiH.

Za slijedeću sjednicu odgođeno je razmatranje Informacije o radu Tužilaštva BiH kada se očekuje prisustvo glavnog tužitelja BiH Milorada Barašina. Odgođena je i rasprava Ministarstva sigurnosti BiH o stanju sigurnosti novinara zbog neblagovremenog dostavljanja potpune informacije.