FBiH
0

5 miliona KM za visoko obrazovanje i nauku u 2010.

FENA
U Sarajevu su danas Vlada Federacije BiH i entitetska akademska zajednica postigle ugovor o sufinansiranju prioritetne opreme za naučnoistraživački rad i naučno usavršavanje na postdiplomskom i doktorskom studiju zaposlenika javnih univerziteta.

Time su osigurani nabavka potrebne opreme za 48 fakulteta te stvaranje uslova za naučno usavršavanje 122 doktoranta i 35 magistranata.

U ime Vlade Federacije ugovor je potpisala ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić, a uime akademske zajednice rektori sarajevskog, zeničkog, tuzlanskog i bihaćkog univerziteta te mostarskog "Džemal Bijedić" univerziteta kao i sveučilišta u tom gradu.

U obraćanju novinarima nakon potpisivanja ugovora ministrica Alić je napomenula da je resorno ministarstvo za ove namjene osiguralo 750.000 KM u ovogodišnjem entitetskom budžetu, a u budžetu za 2010. godinu namijenilo oko pet miliona KM za razvoj visokog obrazovanja i nauke.

Prema izjavi rektora Univerziteta u Zenici Sabahudina Ekinovića današnji ugovor je svijetli primjer vladinog ulaganja novca u razvoj nauke u trenutku kad u ovom entitetu i cijeloj Bosni i Hercegovini vladaju teške ekonomske prilike.