{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


5.000 boraca sutra protestuje, Mujezinović u bjekstvu?

S
30.9.2009. u 13:32
0
58
5.000 boraca sutra protestuje, Mujezinović u bjekstvu?
0
5.000 boraca sutra protestuje, Mujezinović u bjekstvu?
Dževad Radžo (Foto: San)
Najmanje 5.000 demobiliziranih boraca blokiraće sutra u minut do podne zgradu Vlade FBiH jer predstavnici vlasti nisu ispoštovali nijedan od njihovih zahtjeva. Potvrdio je ovo za Sarajevo-x.com Dževad Radžo, predsjednik Saveza udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja FBiH.
- Jedino pismena odluka Vlade FBiH kojom uvažavaju sve naše zahtjeve može odgoditi najavljene proteste na kojima očekujemo oko 5.000 ljudi. Ukoliko se naši zahtjevi ne riješe, vjerujemo da će nam se pridružiti još ljudi i da bi brojka mogla dostići i 10.000 demonstranata, jer nismo mi jedina ugrožena skupina i vjerujemo da je mnogo onih koji imaju razlog za proteste. Mi smo samo eksponenti - kazao nam je Radžo.

O tome kako će protesti izgledati i da li će se raditi samo o mirnim demonstracijama ili će doći do potpune blokade zgrade Vlade, Radžo danas nije želio govoriti. Kaže, sve je do Vlade FBiH koja se mora odrediti o njihovim zahtjevima. Predsjednik Skupštine Saveza ranije je kazao kako način na koji će blokirati Vladu još nije za javnost, te je poručio predstavnicima vlasti da borci neće snositi odgovornost za posljedice.

Savez od Vlade FBiH između ostalog traži da njihove avgustovske naknade ne budu umanjene za deset odsto i da se provodi Zakon o dobitnicima najvećih ratnih priznanja, bez mogućnosti njegovog ukidanja. Savez podržava reviziju u oblasti boračko-invalidske zaštite i traži reviziju svih budžetskih korisnika.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je Premijer FBiH Mustafa Mujezinović u vrijeme kada se spremaju masovni borački protesti na 10. međunarodnom forumu transporta i komunikacija u Turskoj, Radžo kaže kako ga to ne iznenađuje.

- Pobjegao čovjek. Ako je problem u državi, onda je logično da bi on trebao biti tu. Ali, to što on i drugi ministri nisu tu, nas ne brine, jer mi smo više Bosna od njih. Mi smo bili tu kad su oni svi pobjegli u inostranstvo, da bi se oni poslije vratili i sve nam uzeli - kazao nam je Radžo.

Premijer Mujezinović, s kojim je u Istanbulu i ministar prometa i komunikacija Nail Šećkanović, nije nam se javljao na telefon, a u njegovom uredu nam nisu znali reći da li će on sutra doći sa Foruma koji traje od 27. septembra do 1. oktobra. Uputili su nas na Službu za informisanje, odakle su nas pak uputili na Mujezinovićev kabinet.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: