BiH
0

49% nekretnina u Bosni i Hercegovini u vlasništvu žena

Sarajevo-x.com
U okviru Projekta registracije zemljišta koji financira Svjetska banka kao i Sida/ADA/GTZ, urađena je analiza u deset bh. sudova o ravnopravnosti spolova pri knjiženju nekretnina. Rezultati su pokazali da u većini slučajeva vlasništvo nad nekretninom dijele bračni drugovi.

Zakon o ravnopravnosti spolova u Bosni i Hercegovini usvojen je 2003. god. Ovaj Zakon, između ostalog, propisuje da svi statistički podaci i informacije koji se prikupljaju, evidentiraju i obrađuju u državnim organima na svim nivoima, javnim službama i ustanovama, državnim i privatnim preduzećima i ostalim subjektima moraju biti prikazani po spolu.

U oblasti imovinsko-pravnih odnosa, katastarska evidencija, zemljišne knjige i knjige položenih ugovora predstavljaju službene izvore informacija. Nažalost, postojeća zemljišnoknjižna evidencija se u nekim slučajevima još uvijek vodi manuelno, u papirnom obliku, a negdje zemljišne knjige još uvijek nisu uspostavljene.

Projekt zemljišne administracije u BiH, koji radi na reformi zemljišnih knjiga i katastra je u okviru svojih aktivnosti izvršio analizu o ravnopravnosti spolova pri knjiženju nekretnina. Kao prvi korak u pravcu vršenja analize izvršeno je istraživanje u deset zemljišnoknjižnih ureda pri prvostepenim sudovima u kojima je već značajan broj, 371.000 lica, evidentirano u elektronskim bazama podataka.

Za 179.000 (48%) navedenih evidentiranih lica unosi su relativno novijeg datuma gdje postoji i jedinstveni matični broj. Analiza ovih podataka ukazuje na to da je u prosjeku 28% evidentiranih lica ženskog spola, dok je 72% muškog spola. Procent žena vlasnika nekretnina kreće se od 23% do 37% što zaista odražava razlike u sudovima.

Na osnovu postojećih podataka nemoguće je izvršiti identifikaciju lica po spolovima na dosljedan i jedinstven način. U zemljišnim knjigama općenito su dostupni samo ime, prezime i ime oca, dok datum rođenja i jedinstveni matični broj nisu dostupni. Jedini mogući pristup je na temelju imena koje je općenito dobar pokazatelj spola. Nakon primjene i testiranja ovog metoda na podacima iz zemljišnoknjižnog odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu koji su preuzeti iz starih knjiga, utvrđeno je da su od cca 64.000 vlasnika, 61% muškarci, dok su 39% žene.

U Općinskom sudu u Sarajevu, u knjizi položenih ugovora evidentirano je 68.662 stanova ili dijelova zgrada. Odgovarajući ukupan broj vlasnika iznosi 120.715 od kojih je 113.355 sa jedinstvenim matičnim brojem. Od tog broja, 56.072 (49%) su žene, a 57.283 (51%) muškarci. Ovakva konkretna situacija odraz je činjenice da u velikom broju slučajeva vlasništvo nad stanom dijele bračni drugovi.

S obzirom da je ova analiza utemeljena samo na uzorku sudova i uzorku vlasnika, teško je procijeniti sa kojom tačnošću su date cifre reprezentativne u pogledu stvarnog stanja na teritoriju cijele zemlje. Međutim, daljnji koraci biće poduzeti i slijedeće godine kada će se ovakva analiza moći izvršiti u svim sudovima koji vode elektronsku zemljišnu knjigu i pod uslovom da su uneseni jedinstveni matični brojevi.

S toga se pozivaju građani BiH da provjere potpunost i tačnost svojih zemljišnoknjižnih podataka, a besplatne informacije mogu dobiti svakim radnim danom 0d 14 do 16 sati putem besplatnog infotelefona 080 02 0104.

Očekuje se da će navedeni prijenos zemljišnoknižnih podataka u elektronski oblik u potpunosti biti okončan za dvije godine zahvaljujući Projektu registracije zemljišta koji financira Svjetska banka, kao i Sida/ADA/GTZ Projektu zemljišne administracije koji pored ostalog pruža i tehničku podršku spomenutom Projektu Svjetske banke.