BiH
0

451.000 KM za obnovu 15 objekata katoličke crkve

FENA
Bosanski Brod
Bosanski Brod
Komisija za izbjeglice i prognanike u BiH je u četvrtak, 9. septembra, u Bosanskom Brodu dodijelilo je 451.000 KM za obnovu 15 objekata Katoličke crkve u Vrhbosanskoj i Banjalučkoj biskupiji koji su uništeni tokom rata, objavljeno je iz ureda člana Predsjedništva HDZ BiH i dopredsjednika Republike Srpske Davora Čordaša.

Ugovore su potpisali predstavnici komisije i 15 katoličkih župa iz Bosanskog Broda, Novog Sela, Koraća, Velike Brusnice, Dervente, Bukovice, Žeravca, Dragalovaca, Garevca, Čardaka, Novog Sela u Odžaku, Potočana, Oštre Luke, Srednje Slatine te za obnovu Gospinog svetišta u Kondžilu.

Član Predsjedništva HDZ-a BiH i dopredsjednik RS-a Davor Čordaš istaknuo je kako su do uspostave državne komisije hrvatski prognanici i Katolička crkva dobijali između dva i tri posto podrške s nivoa države, saopćeno je iz HDZ-a BiH.

Hrvatski prognanici i predstavnici crkve su u okviru državne komisije u posljednje tri godine dobili oko 20 posto novca iz ovoga fonda. U posljednje tri godine najviše novca od ukupno 20 miliona maraka raspoređeno je za obnovu prijeratnih domova hrvatskih prognanika.

Tokom rata uništeno je više od 800 katoličkih objekata na području BiH, stoji u saopćenju.