Najava protesta
0

400 metalaca dolazi pred Parlament FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izvršni odbor Sindikata metalaca BiH donio je odluku o organizovanju protestnih okupljanja članova Sindikata metalaca BiH te je najavio za 29. septembar u Sarajevu reprezentativni protestni skup Sindikata metalaca BiH pred zgradom Parlamenta Federacije BiH, za vrijeme održavanja 25. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Na protestnom skupu će biti oko 400 učesnika – radnika članova sindikata koje će predvoditi predstavnici svih sindikalnih organizacija članica Sindikata metalaca BiH i čelnici tog sindikata.

Tokom održavanja skupa predstavnici užeg rukovodstva Sindikata metalaca BiH će se obratiti skupu, istaći sindikalne zahtjeve, zahtijevati obraćanje Parlamentu, uputiti poruku nadležnim institucijama vlasti, te ovisno od toka aktivnosti učesnike informirati o narednim akcijama Sindikata metalaca BiH radi realizacije sindikalnog zahtjeva koji se odnosi na implementaciju zaključaka Parlamenta FBiH.

U obrazloženju Izvršni odbor Sindikata metalaca BiH je kao razloge za protestni skup naveo činjenicu da zaključci Parlamenta FBiH o unapređenju stanja u metalskoj i elektroindustriji FBiH, koji su za Federalnu vladu i obvezujući, nisu realizovani u predviđenom roku niti su poduzete bilo kakve aktivnosti na njihovoj realizaciji.

Također Federalni parlament je ističu iz Sindikata metalaca BiH, preuzeo obavezu kontinuiranog praćenja realizacije zaključka te u funkciji njihove provedbe donošenja provedbenih propisa radi eliminiranja posljedica ekonomske krize.