BiH
0

400.000 KM za deminiranje zaštićenog područja "Bijambare"

FENA
Bijambare
Bijambare
Memorandum o udruživanju sredstava za deminiranje oko 130.000 m2 miniranih površina Zaštićenog pejzaža "Bijambare" potpisan je danas ispred planinarskog doma "Bijambare" koji se nalazi na 950 metara nadmorske visine.

Memorandum su potpisali ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša KS-a Abid Jusić i direktor Međunarodnog fonda povjerenja za deminiranje i pomoć žrtvama mina (ITF) iz Republike Slovenije Dorjan Maršič.

Potpisivanjem ovog memoranduma bit će osigurano 400.000 KM, a aktivnosti deminaranja će se izvoditi na proširenom obuhvatu zaštićenog područja određenog Prostornim planom područjima posebnih obilježja Zaštićeni pejzaž "Bijambare", koji je Skupština KS-a usvojila još 2009. godine.

Nakon potpisivanja memoranduma ministar Jusić kazao je novinarima da je ova aktivnost nastavak uspješne saradnje s Međunarodnim fondom za deminiranje.

Kanton je u budžetu izdvojio 150.000 KM za ovu namjenu, Međunarodni fond 150.000, a ubrojana su i ranije neiskorištena sredstva od 100.000 KM.

"Naravno, cilj je da se ovaj prostor učini još dostupnijim i sigurnijim za posjetitelje Bijambara", naglasio je Jusić.

Direktor ITF-a Maršič izrazio je zadovoljstvo zbog pomoći koja je osigurana za BiH za onečišćenje od mina, ali i izrazio nadu da će ovakvi projekti doprinijeti ostvarenju cilja da BiH bude oslobođena od mina do 2019. godine.

Osman Delić, direktor KJU Spomenik prirode "Vrelo Bosne", također je naglasio važnost ovog projekta i dodao da će se ove godine raditi i na uređenju pećine na Bijambarama da bi se ovaj prostor učinio još ljepšim za posjetitelje.

Najavio je i uređenje biciklističkih staza i uvođenje prvog ekološkog voza, a proces nabavke voza je u toku. Voz će ići od parkinga iz zaštićenog područja do pećine.

Bijambare godišnje posjeti oko 40.000 posjetitelja, a samo prošlog vikenda ovdje je bilo oko 1.500 posjetitelja.