|

40-godišnji Mostarac prva žrtva H1N1 u BiH

40-godišnji Mostarac prva žrtva H1N1 u BiH
0
S
Sarajevo-x.com
16.11.2009. u 21:28
62
komentara
0

dijeljenja
40-godišnji Mostarac prva žrtva H1N1 u BiH Foto: Reuters
Konačnim testom u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu potvrđeno je da je 40-godišnji Mostarac, koji je preminuo sinoć, prva žrtva H1N1 u BiH, javila je FTV.
Trenutno je u KCUS-u hospitalizirano četvero pacijenata oboljelih od nove gripe i jedna djevojčica za koju se čekaju rezultati testiranja, a kod koje postoji sumnja na ovo oboljenje. Prema riječima glasnogovornice KCUS-a, do sada je obavljeno preko 250 provjera, od koji je kod 121 pacijenta nalaz bio pozitvan na virus H1N1.

Na području Unsko-sanskog kantona tokom vikenda zabilježen je prvi slučaj oboljenja o nove gripe. Riječ je o djevojčici iz Velike Kladuše koja ima lakši oblik oboljenja zbog čega je upućena na kućno liječenje, potvrdila je direktor kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo Jasmina Cepić.

Iz Kliničkog centra u Sarajevu apeliraju da pacijenti izbjegavaju gužve i prvo se jave svome ljekaru – po mogućnosti telefonom. Savjetuju one koji su prehlađeni da ostanu kod kuće, da uzimaju antipiretike i vitamine. Također, osobe koje su oboljele od nove gripe trebale bi nostiti maske kako ne bi zarazile druge. Obavezno je i češće pranje ruku. Temperature, koje su za ovo doba godine visoke, ne idu nam na ruku jer su pogodne za veće širenje bacila. Terapija koja se koristi za ovu gripu jesu lijekovi Tamiflu, kajih, kako kažu ima dovoljno.
Prijavi grešku


Komentari (62)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...