Drama pred "Feroelektrom"
0

"40 godina radim za firmu, sad mi ne daju da uđem!"

Sarajevo-x.com
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Radnici koji su željeli prisustvovati vanrednoj sjednici Sindikata "Feroelektra" u Sarajevu, na kojoj je glavna tema trebala biti petomjesečno neisplaćivanje plata, nisu mogli ući u zgradu.

Na ulazu ih je dočekala odluka v.d. direktora Amela Balte, prema kojoj samo radnici ove firme koji su zaposleni u zgradi uprave imaju pravo ulaza.

"Radnicima poslovnica, te radnicima iz Zenice i Mostara, automatski je ovim zabranjen ulaz, što je užasno! Kako ćemo onda održati sastanak ako nam ne daju da uđemo? Zovnuli su nam policiju, k'o da smo kriminalci!", požalila nam se Ferida Jaran, koju smo zatekli kako sjedi na stolici pred ulazom, odlučna da uđe.

"U ovoj firmi sam ostavila 40 godina života, za koji mjesec trebam u penziju, a vidite šta mi rade! Nisu nam pet mjeseci dali plate one minimalne koje dobijamo, ne možemo zdravstvene knjižice ovjeriti, a ne daju nam ni vanrednu skupštinu", kazala nam je potresena Ferida.

Potpredsjednik sindikata "Feroelektra" Senad Smajić potvrdio nam je Fikretine riječi, te dodao kako smatra da je glavni razlog zabrane ulaska i održavanja vanredne sjednice taj što tema o kojoj se trebalo razgovarati nije odgovarala Upravi.

Nakon kraćih konsultacija, radnici koji su ostali ispred "Feroelektra" odlučili su da i pored zabrane uđu. Zaštitari ih nisu pokušali spriječiti, a policija je pratila razvoj događaja.

"Doveli su zaštitare, policiju, jutros su bili doveli i kombi nekih likova iz Kiseljaka, a sve s ciljem da nas isprovociraju i da mogu poslije reći kako je zabrana ulaska koju su donijeli osnovana, ali mi ćemo im dokazati suprotno: da nismo nasilni i da nemamo namjeru rušiti i uništavati nešto što smo svojim radom godinama stvarali! Svi smo mi stari radnici, niko ovdje nema manje od 15 godina radnog staža!", kazali su nam revoltirani radnici.

Predsjednik Sindikata Emin Kadić imao je informaciju da se sprema njegovo hapšenje ako radnici prekrše zabranu v.d. direktora. Dok smo bili u zgradi, Kadića nisu uhapsili, radnici su raspravljali o načinima daljnjeg štrajka i borbe za svoja prava, a spominjan je i odlazak pred Vladu Federacije BiH i obraćanje novom premijeru Nerminu Nikšiću.

Agonija radnika "Feroelektra" traje već sedam godina, a za lošu situaciju radnici najviše krive vlasnike "Stanić investa", u čijem je "Feroelektro" vlasništvu. Radnici su godinama tražili raskid kupoprodajnog ugovora sa "Stanić investom", štrajkovali glađu i na mnoge druge načine pokušavali ostvariti svoja prava.