BiH
498

40 godina od smrti Džemala Bijedića: Bio je veliki patriota i učinio mnogo za Mostar i Hercegovinu

Piše: El. B.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na današnji dan 1977. godine u avionskoj nesreći koja se dogodila na letu prema Sarajevu poginuli su Džemal Bijedić i njegova supruga Razija. U organizaciji SABNOR-a je u Aleji velikana u Sarajevu održan komemorativni skup jednom od najvažnijih političara bivše Jugoslavije.

Džemalov unuk koji nosi njegovo ime rekao je kako o važnosti Džemala Bijedića za BiH najviše govore ljudi koji su, uprkos lošim vremenskim uslovima, došli na komemorativni skup iz svih dijelova države pa čak i iz inozemstva.

"Pogibija Džemala Bijedića i njegove supruge Razije tragično je koincidirala s osnivanjem Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru. Oni su poginuli na današnji dan 1977. godine, a Univerzitet je zvanično proglašen 14. februara iste godine i odmah je ponio njegovo ime. Džemal Bijedić je bio veliki političar na jugoslovenskoj i međunarodnoj sceni, a interesantno je to što je istovremeno bio i veliki lokalpatriota koji je mnogo učinio za Mostar i Hercegovinu", rekao je Sead Pašić, rektor Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Bakir Nakaš, predsjednik SABNOR-a, izrazio je nezadovoljstvo brojem okupljenih.

"Oni koji danas baštine ono što je Džemal Bijedić stvarao u svojoj karijeri sjede u foteljama koje je on osigurao, a nisu našli za shodno da se sjete da je danas 40 godina od njegove pogibije", rekao je Nakaš.

Ipak, izrazio je sreću zbog izložbe koja će biti organizirana u rodnoj kući Džemala Bijedića i promocije drugog izdanja političke biografije Džemala Bijedića, autora Husnije Kamberovića u Muzeju Hercegovine.

"Ove godine također obilježavamo 100 godina od rođenja Džemala Bijedića i nadam se da ćemo tada dati osvrt na cjelokupan značaj Džemala Bijedića za BiH, Jugoslaviju i sve što je inicirao, a to je nezavisna država BiH i ravnopravno priznavanje muslimanske, odnosno bošnjačke nacije", rekao je Nakaš.

Bijedić je rođen 12. aprila 1917. godine u Mostaru, gdje je i odrastao kao potomak ugledne trgovačke porodice. Bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća, odnosno Vlade socijalističke Jugoslavije. Organizator je nove bosanske privredne reforme i infrastrukture, posebno izgradnje moderne putne mreže, regionalnih vodovoda, gradskih kanalizacija i telekomunikacija, te 80-ih godina djelimično ostvarenog kulturnog projekta "hiljadu škola".

Okolnosti pod kojima je avion u kojem se vozio Bijedić udario u stijenu nikada nisu rasvijetljene do kraja. S obzirom na to da je Bijedić uvijek bio uz Tita i da se spekulisalo da će biti njegov potencijalni nasljednik stvorene su sumnje u slučajnost avionske nesreće.