BiH
0

4. oktobar je Svjetski dan životinja

FENA
Svjetski dan životinja obilježava se svake godine 4. oktobra s naglaskom na jedinstvenom odnosu ljudi i životinja i važnost životinja u našem životu.

Prvi se put taj dan obilježio 1931. tokom konvencije ekologa u Firenci kako bi se upozorilo na ugrožene životinja, a prerastao je u događaj posvećen svim životinjama.

Udruženja za zaštitu životinja širom svijeta obilježavaju ovaj dan kako bi upozorila ljude na probleme životinja te ih potaknula na razmišljanje o svome odnosu prema njima.

Po podacima svjetskih organizacija, svakog dana nestanu stotine životinjskih vrsta, a najugroženije su morske kornjače, gorile, pande, slonovi, kitovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek.

U svijetu je poznato oko 1,9 miliona vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Udruženje građana za sprečavanje okrutnosti nad životinjama SOS Sarajevo saopćilo je da Bosna i Hercegovina ove godine Svjetski dan životinja - 4. oktobar dočekuje sa Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, te nije više u malobrojnoj grupi zemalja koje ga još nemaju.

"Četvrti oktobar je dan zahvalnosti životinjama. Dan kada ljudi, bez obzira kojoj vjeri, nacionalnosti ili rasi pripadaju, treba da se prisjete značajne uloge koju životinje imaju u njihovim životima i društvu uopće", navodi se u saopćenju iz Udruženja SOS.

JU Kinoteka Bosne i Hercegovine i Prijatelji životinja u Bosni i Hercegovini za danas su organizovali filmski maraton posvećen pravima životinja, pa će tako danas od 14 sati biti prikazani filmovi "Loša medicina", "Uništeni životi", "Prava životinja", "Njihova budućnost je u vašim rukama", "Tužne oči i isprazni životi/ZOO", "Pamela Anderson o krznu", "Biti svjedokom-lov na tuljane", "Okrutnost po mjeri" i "Meat The Truth".