Za 11 dana
0

4.804 bh. građana dobilo biometrijski pasoš

Sarajevo-x.com
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je u periodu od 15. do 26.10. 2009. godine u 16:00 sati odštampala 4.804 biometrijska pasoša na osnovu zahtjeva koje su gradjani podnijeli u nadležnim MUP-ovima.

"U kantonalnim MUP-ovima, MUP-u Republike Srpske, Javnom registru Brčko distrikta, te DKP mreži do sada je podneseno 7.838 zahtjeva za izdavanje ovih pasoša", rekla je za Sarajevo-x, Amila Opardija, portparol IDDEEA.

Kako nam je javljeno iz IDDEEA, štampanje i distribucija pasoša ka nadležnim organima vrši se kontinuirano bez problema i prema ustaljenom planu štampanja i distribucije.

"Svi elektronski zahtjevi pristigli u IDDEEA od strane MUP-ova odmah se realiziraju, što znači da vremenski period od podnošenja zahtjeva kod nadležnog MUP-a do samog uručenja pasoške knjižice uglavnom zavisi od brzine provjere podataka kod nadležnih MUP-ova i lokalnih organa", kazala je Opardija, dodavši da je zakonski rok za izdavanje pasoša 30 dana.

U prvoj tranši u BiH je dopremljeno 25.000 pasoša, a do kraja godine će stići još 300.000 pasoških knjižica. Cijena novog biometrijskog pasoša iznosi 40 KM.