39 miliona eura za suzbijanje posljedica krize

S
Sarajevo-x.com
1.12.2009. u 14:33
0
0
39 miliona eura za suzbijanje posljedica krize
0
39 miliona eura za suzbijanje posljedica krize
Dragan Vrankić i Dimitris Kourkoulas u utorak su u Sarajevu potpisali Sporazum o finansiranju u okviru državnog programa saradnje za 2009. godinu u vrijednosti od 39 miliona eura.
Ministar finansija i trezora i voditelj Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini potpisali su ovaj sporazum iz oblasti državnog programa saradnje za 2009. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.

"Okončali smo zahtjevan i uspješan rad institucija BiH i Delegacije EK na pripremi projekata finansiranih iz IPA 2009. Zahvaljujem predstavnicima EU za podršku izraženu kroz IPA 2009, a osobito za ovaj prvi dio - Paket za suzbijanje posljedica ekonomske krize", kazao je ministar Vrankić naglasivši: "Ovim bespovratnim sredstvima EU bit će finansirani infrastrukturni projekti, projekat za povećanje iznosa osiguranih depozita, te za podršku malim i srednjim poduzećima."

Ministar Vrankić je pojasnio kako je glavna namjena sredstava zatvaranje finansijske konstrukcije kod finansiranja projekata kreditnim sredstvima. Dodao je da BiH uskoro očekuje od Delegacije i finansijski sporazum za drugi dio IPA 2009, koji se odnosi na pomoć institucijama državne uprave u iznosu od 41,5 miliona eura.

"Ono zbog čega smo posebno zahvalni", rekao je ministar Vrankić, "je nastavak pomoći Evropske komisije i kroz IPA 2010, također u vidu Paketa za suzbijanje posljedica ekonomske krize, koji iznosi 51 milion eura bespovratnih sredstava. EU će time pomoći gospodarstvu BiH sa 80 miliona eura granta iz IPA 2009. i 2010. a zbog postojeće krize i brojnih poduzetih ušteda je vrlo teško osigurati vlastita sredstva za finansiranje i koofinansiranje ovakvih projekata."

Projekti obuhvaćeni ovim sporazumom su: pomoć malim i srednjim poduzećima (2 miliona eura), željeznički kooridor V-C (9 miliona eura), Mahovljanska petlja (5 miliona eura), Bijeljina vodovod i kanalizacija (3,5 miliona eura), vode i sanitacija u FBiH (12 miliona eura), vodovod Banja Luka (1 milion eura), HE Doboj (5,5 miliona eura), potpora Agenciji za osiguranje depozita (1 milion eura).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: