IPA fond
0

39 miliona eura za suzbijanje posljedica krize

Sarajevo-x.com
Dragan Vrankić i Dimitris Kourkoulas u utorak su u Sarajevu potpisali Sporazum o finansiranju u okviru državnog programa saradnje za 2009. godinu u vrijednosti od 39 miliona eura.

Ministar finansija i trezora i voditelj Delegacije Evropske komisije u Bosni i Hercegovini potpisali su ovaj sporazum iz oblasti državnog programa saradnje za 2009. godinu u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), saopšteno je iz Ministarstva finansija BiH.

"Okončali smo zahtjevan i uspješan rad institucija BiH i Delegacije EK na pripremi projekata finansiranih iz IPA 2009. Zahvaljujem predstavnicima EU za podršku izraženu kroz IPA 2009, a osobito za ovaj prvi dio - Paket za suzbijanje posljedica ekonomske krize", kazao je ministar Vrankić naglasivši: "Ovim bespovratnim sredstvima EU bit će finansirani infrastrukturni projekti, projekat za povećanje iznosa osiguranih depozita, te za podršku malim i srednjim poduzećima."

Ministar Vrankić je pojasnio kako je glavna namjena sredstava zatvaranje finansijske konstrukcije kod finansiranja projekata kreditnim sredstvima. Dodao je da BiH uskoro očekuje od Delegacije i finansijski sporazum za drugi dio IPA 2009, koji se odnosi na pomoć institucijama državne uprave u iznosu od 41,5 miliona eura.

"Ono zbog čega smo posebno zahvalni", rekao je ministar Vrankić, "je nastavak pomoći Evropske komisije i kroz IPA 2010, također u vidu Paketa za suzbijanje posljedica ekonomske krize, koji iznosi 51 milion eura bespovratnih sredstava. EU će time pomoći gospodarstvu BiH sa 80 miliona eura granta iz IPA 2009. i 2010. a zbog postojeće krize i brojnih poduzetih ušteda je vrlo teško osigurati vlastita sredstva za finansiranje i koofinansiranje ovakvih projekata."

Projekti obuhvaćeni ovim sporazumom su: pomoć malim i srednjim poduzećima (2 miliona eura), željeznički kooridor V-C (9 miliona eura), Mahovljanska petlja (5 miliona eura), Bijeljina vodovod i kanalizacija (3,5 miliona eura), vode i sanitacija u FBiH (12 miliona eura), vodovod Banja Luka (1 milion eura), HE Doboj (5,5 miliona eura), potpora Agenciji za osiguranje depozita (1 milion eura).