Granična policija BiH
0

381 ilegalni migrant pokušao ući u našu zemlju

SRNA
U ilegalnom prelasku granice BiH prošle godine pripadnici Granične policije BiH otkrili su 381 lice, od kojih je 110 to pokušalo da učini na graničnim prelazima, a 271 lice je otkriveno van graničnih prelaza.

Na konferenciji za novinare Granične policije BiH u Sarajevu danas je rečeno da je među otkrivenim licima 169 državljana BiH, 72 Srbije, 49 Albanije, 40 Hrvatske, po 15 sa Kosova i iz Turske, sedam iz Makedonije, šest iz Crne Gore, te po dva iz SAD i Rusije.

Prošle godine je otkriveno i 1.371 lice za kojima su  nadležni organi raspisali potjernice, kojima je zabranjen prelazak državne granice ili je riječ o bezbjednosno interesantnim licima i ostalim potragama. 

Evidentiran je 601 državljanin BiH, koji je po raznim osnovama deportovan u BiH iz zapadnoevropskih i drugih zemalja, a istovremeno je deportovano 395 stranih državljana. 

Tokom 2009. godine BiH je izručen 71 državljanin iz 12 zemalja, gdje su uhapšeni po međunarodnim potjernicama, odnosno potjernicama sudova u BiH zbog počinjenih raznih krivičnih djela, a 37 stranih državljana, sa međunarodnih potjernica izručeno je iz BiH u 11 zemalja.

Ulazak u BiH odbijen je za više od pet hiljada stranih državljana, jer nisu ispunjavali propisane uslove, a među njima je i 40 lica kojima je otkazan ili zabranjen ulazak na teriotiju BiH i pet lica zbog prijetnje nacionalnoj bezbjednosti BiH.