BiH
32

33 godine od tragedije u Raspotočju: Samo jedan član porodice na odavanju počasti

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U krugu rudnika Raspotočje danas je uz prisustvo članova Uprave rudnika i jednog člana porodice stradalog rudara obilježena 33. godišnjica od stravične eksplozije metana koja se dogodila u ovom rudniku.

U nesreći koja se dogodila 1982. godine smrtno je stradalo 39 komorata treće smjene, osam ih je preživjelo, a 58-ero djece je ostalo iza stradalih. Danas na spomen-obilježju u krugu rudnika Raspotočje nismo zatekli brojne porodice koje su došle odati počast. Zatekli smo rudare, članove Uprave Rudnika mrkog uglja Zenica te Zerinu Musić, kćerku poginulog rudara Ahmeta Islamovića.

"Ja zaista ne znam šta da kažem, imam osjećaj da su svi zaboravili svoje bližnje. Nije ih zaboravio rudnik, riješio im je životna pitanja, njihova djeca su dobila stipendiju da završe škole, porodice su dobile stanove, a zašto danas nema nikoga zaista ne znam. Ne mogu vjerovati da su zaboravili roditelje, braću ili nekog drugog člana porodice", kazala je Musić.

Ahmet Islamović bio je jedan od najstarijih rudara koji su stradali u Raspotočju prije 33 godine. Do penzije mu je trebalo još nešto više od mjesec dana rada, ali je nije dočekao.

"U samom gradu žive dvije ili tri porodice, a ostali su iz lokalnih sela, Žepča i Zavidovića. Moj otac je sahranjen u Crkvicama, a i porodica Meškerića živi u Zenici i zaista ne znam zašto danas nisu došli ovdje na ovaj spomenik da se obilježi današnji dan", dodala je Musić.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Mehmed Oruč je kazao kako država treba više brige posvetiti rudarima, ali je i njega kao i druge iznenadila (ne)posjećenost obilježavanja godišnjice stradanja.

"U ovoj godini ćemo imati još jedan ovakav skup gdje ćemo odati počast rudarima koji su poginuli u posljednjoj nesreći u rudniku Raspotočje i daj Bože da više nesreća ne bude. Ovdje imamo sasvim mali broj članova porodica rudara koji su došli odati počast, ali drago mi je da mi u rudniku dajemo značaj tome i prisjećamo se ove nesreće", zaključio je Oruč.