BiH
97

"312 hrastova" za 312 poginulih boraca 105. motorizovane brigade

Piše: M. N.
Općinsko vijeće Centar podržalo je na današnjoj sjednici inicijativu vijećnika Mustafe Mulića "312 hrastova". Ideja ovog projekta je da se posadi 312 hrastova za 312 poginulih boraca i šehida 105. motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH koji su poginuli braneći Sarajevo.

Mulić ističe kako je riječ o projektu kulturno-historijskog naslijeđa.

"S obzirom na to da u našim školskim udžbenicima nije posvećeno dovoljno prostora o agresiji na BiH, o terorisanju olimpijskog grada Sarajeva, o istinskim hrabrim i najvećim herojima BiH, grada Sarajeva i općine Centar, o našim poginulim borcima i šehidima, osjetio sam potrebu da na jedan lijep način podignemo nivo svijesti budućim generacijama i usadimo poštovanje koje mi danas osjećamo prema njima. Projekat '312 hrastova' podrazumijeva da se uz novoplaniranu saobraćajnicu Nedžada Mušića - Gornja Breka zasadi 312 Hrastova koji će u jednoj prelijepoj aleji simbolizirati 312 poginulih boraca i šehida 105. motorizovane brigade koja je u toku rata branila linije općine Centar i grada Sarajeva te učestvovala u velikom broju operacija oslobađanja okupirane teritorije cijele BiH", rekao je Mulić za Klix.ba.

Općinsko vijeće Općine Centar zadužilo je službu za prostorno uređenje i komunalne poslove i službu za imovinsko pravne poslove i katastar nekretnina da pristupe izmjeni urbanističke dozvole, rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te drugim aktivnostima do same realizacije navedenog projekta.

"Do implementacije ove inicijative potrebno je malo strpljenja zbog formalno-pravne provedbe svih potrebnih zakonom propisanih aktivnosti. Radi se o jednoj zaista lijepoj inicijativi, kojom mi, koji smo imali sreću i preživjeli protekli rat i agresiju, pronalazimo vječitu inspiraciju za naš trud, rad i zalaganje u čvrstoj odluci naših heroja da ne žaleći svoj život odbrane svoju čast, porodice, Grad Sarajevo, BiH", kazao nam je Mulić.