BiH
0

300 radnih mjesta za Srebrenicu

Sarajevo-x.com
Foto: Asim Bešlija
Foto: Asim Bešlija
Raznovrsni pritisci preživjelih Srebreničana koji su se vratili u Srebrenicu na vlasti na svim nivoima, posljednjih mjeseci su polučili rezultate. Dokaz tome su sve više realiziranih poslovnih projekata koje u ovaj uništeni grad donose nova radna mjesta i investicije.

Piše: Asim Bešlija

[SLIKA]3[/SLIKA] Raznovrsni pritisci preživjelih Srebreničana koji su se vratili u Srebrenicu na vlasti na svim nivoima, posljednjih mjesecu su polučili rezultate. Dokaz tome su sve više realiziranih poslovnih projekata koje u ovaj uništeni grad donose nova radna mjesta i investicije. Prije dvije godine među prvima je to učinila tvornica ženskog intimnog rublja iz Olova 'Alma Ras', koja je otvorila mali pogon u kojem trenutno rade 32 žene iz Srebrenice. Primjer su i druge kompanije poput Tvornice motornih dijelova iz Gradačca koja je otvorila pogon u Potočarima, u kojem se trenutno proizvode autodijelovi. Ovdje trenutno radi 50-ak Srebreničana a kada puni kapaciteti budu instalirani, taj broj će se kretati između 150 i 200 radnika. Ovaj posao realiziran je u saradnji sa kompanijom CIMOS iz Kopra, Slovenija, i jedna je od od većih poslijeratnih investicija na području srebreničke općine.

[SLIKA]13[/SLIKA] U samom centru Srebrenice svoj mali ured otvorila je američko-bosanska firma Inspire čija polovina od 60 radnika, radi u BiH. U uredu u Srebrenici zaposleno je šest mladih ljudi, a drugih sedam je na praksi, što je simboličan ali kvalitetan način upošljavanja u ovom gradu. Još jedna slovenačka kompanija, 'Mycycle' iz Ljubljane, uskoro će investirati na području ove općine i to izgradnjm vlastitog objekta, pogona za proizvodnju lakih invalidskih kolica. Ova kompanija kompletnu svoju proizvodnju iz Slovenije premješta u Srebrenicu nakon što su im osigurani povoljni uvjeti za investiranje, uz jefitiniju radnu snagu i manje troškove poslovanja u odnosu na slovenačke. Laka invalidska kolica iz ove fabrike biće uglavnom namijenjena izvozu.

Šta su uradile vlasti?

[SLIKA]18[/SLIKA]Od obećanih ulaganja nakon pritiska srebreničkih udruženja da se nešto učini na oživljavanju općine i zadržavanju njenih stanovnika od odlaska, najviše je realizirala Vlada RS i to investiranjem u infrastrukturu, puteve i elektrifikaciju čime su i stvoreni uvjeti za dolazak investitora. Ovo potvrđuje specijalni izaslanik OHR-a za Srebrenicu Clifford Bond, napominjući da je i Vijeće ministara odobrilo sredstva ali da se njihovi projekti sporo realiziraju. Bond kaže da najveći problem predstavljaju administrativne procedure zbog kojih sve ide sporije od planiranog.

[SLIKA]19[/SLIKA]Snažnu podršku Srebrenici nastavlja davati američka vlada, te uz novčana ulaganja, ovaj put dovodi i eksperta koji će biti od pomoći načelniku općine u kreiranju dobrih poslovnih odluka. Nermin Zukić, obrazovan u Americi, angažiran je od strane USAID-a kao savjetnik za ekonomska pitanja srebreničkom načelniku. Zukić kaže da je poziciju prihvatio iz razloga što vjeruje da Srebrenica može postati mjesto razvoja, u čemu ekonomija igra veliku ulogu. On je najavio da će se ponajprije baviti pitanjem banje Guber po kojoj je Srebrenica poznata, zatim potvrdom ljekovitosti vode u banji, koja bi se, ako se to laboratorijski i utvrdi, mogla pakovati i izvoziti. Tu je također i pitanje srebreničkog rudnika Sase, kao jednog od bitnih resursa za razvoj Srebrenice.

Ambasador Bond koji vrši stalni nadzor situacije u općini, kaže da je napravljen značajan ekonomski iskorak ali da je očito da se razvoj Srebrenice može ponajviše očekivati kroz razvoj privatnog poduzetništva koje može zaposliti najviše ljudi.

Pogledajte fotogaleriju: Srebrenica se budi