|

300.000 KM za zaštitu 28 nacionalnih spomenika BiH

300.000 KM za zaštitu 28 nacionalnih spomenika BiH
1
F
FENA
24.12.2012. u 14:29
1
komentara
1

dijeljenja
300.000 KM za zaštitu 28 nacionalnih spomenika BiH
Vršilac dužnosti federalnog ministra za prostorno uređenje Adnan Efendić potpisao je danas u Sarajevu ugovore o sufinansiranju projekata koji se odnose na zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.
Novac za tu namjenu osiguran je iz ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u vrijednosti 300.000 KM, a odnosi se na realizaciju 28 projekata, od čega, 12 islamskih sakralnih objekata, po četiri katolička i pravoslavna, šest objekata iz kategorije starih gradova te dva objekta iz kategorije nekropole sa stećcima.

Radi se o objektima koje je proglasila Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, a nalaze se na područja svih kantona. Na javni poziv pristigla je 51 aplikacija.

"Federalno ministarstvo prostornog uređenja u kontinuitetu ispunjava ove projektne zadatke. U skladu s odlukama Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika nastojimo odgovoriti u slučaju hitnih intervencija i svake godine raspisujemo javni poziv za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa", kazao je Efendić.

Za 2013. godinu najavio je izradu baze podataka objekata za koje je potrebna sanacija. Nastoji se, kaže on, udovoljiti svim aplikacijama, te vjeruje da će i aplikanti koji dosad nisu dobili novac, u 2013. godini dobiti određena sredstva.

"Ovo je kulturno blago BiH i mi smo u ovoj godinu izdvojili 500.000 KM za tu namjenu. Nastojali smo ovim novcem udovoljiti svim aplikantima prema mogućnostima. Sistematski rješavamo to pitanje", kazao Efendić.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...