{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


30 speleologa sudjelovat će u radu kampa "Vjetrenica 2007."

F
17.8.2007. u 16:40
0
0
30 speleologa sudjelovat će u radu kampa "Vjetrenica 2007."
0
30 speleologa sudjelovat će u radu kampa "Vjetrenica 2007."
U Zavali u Popovu polju ovih dana počet će s radom šesti istraživački kamp "Vjetrenica 2007." koji će za sedam dana rada okupiti gotovo trideset speleologa i biospeleologa iz BiH i šest europskih zemalja.
Tim povodom predsjednik Udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ivo Lučić kazao je u izjavi za Fenu da okupljanje speleologa traje od danas do nedjelje, a da će rad kampa službeno, najvjerojatnije započeti u ponedjeljak, 20. kolovoza što ovisi o grupi speleologa koja bi trebala u Zavalu stići s Velebita gdje istražuju jednu jamu.

"Ove će se godine speleološka istraživanja usmjeriti na istraživanje jama i pećina iznad Vjetrenice koje također trebaju ući u zonu zaštite, a biospeleološka istraživanja pored Vjetrenice obuhvatit će istraživanje ekologije i faune ponora Popova polja", kazao je Lučić.

Po njegovim riječima, istraživanja će započeti s manjim intenzitetom i to geološko-geomorfološkim mjerenjima Vjetrenice, a predviđen je i servis opreme za monitoring koji je prije dvije godine ugrađen u špilju.

Voditelj speleološkog programa je dr. Darko Bakšić, a biospeleoloških istraživanja mr. Roman Ozimec iz Zagreba. U radu kampa sudjelovat će stručnjaci istaknutih ustanova poput Instituta za istraživanja krša u Postojni, rumunjskog Instituta za speleologiju iz Cluja (Kluž) i drugi, a i ove godine istraživači će u radu kampa sudjelovati besplatno.

Znanstvena istraživanja Vjetrenice, o kojima postoje bilješke od početka nove ere, koja se intenziviraju u renesansi, a početkom 20. stoljeća dobivaju europsku slavu, najuspješnija su djelatnost povezana s tom špiljom. Ona su Vjetrenicu dovela na svjetski vrh biodiverziteta i temelj su svih planova upotrebe Vjetrenice.

Vjetrenica se smatra i jednom od biološki najistraženijih pećina u svijetu, zbog čega je Svjetska biospeleološka organizacije apelirala na njezinu strogu zaštitu. Iako znanstvena i medijska javnost BiH podržavaju kompleksnu zaštitu Vjetrenice, te iako su pojedini sektori u federalnoj Vladi pokazali osjetljivost za potrebe Vjetrenice ta špilja još uvijek nema riješeno ni jedno pitanje uređenja i zaštite.

Vjetrenica se, suprotno tomu sve više nalazi na udaru štetne upotrebe prostora, a što može biti izvor nesagledive štete i postati zapreka njezinoj međunarodnoj valorizaciji unutar Svjetske liste te nažalost u potpunosti dijeli težak položaj prirodne baštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: