{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


30 speleologa sudjelovat će u radu kampa "Vjetrenica 2007."

F
17.8.2007. u 16:40
0
0
30 speleologa sudjelovat će u radu kampa "Vjetrenica 2007."
0
30 speleologa sudjelovat će u radu kampa "Vjetrenica 2007."
U Zavali u Popovu polju ovih dana počet će s radom šesti istraživački kamp "Vjetrenica 2007." koji će za sedam dana rada okupiti gotovo trideset speleologa i biospeleologa iz BiH i šest europskih zemalja.
Tim povodom predsjednik Udruge "Vjetrenica - Popovo polje" Ivo Lučić kazao je u izjavi za Fenu da okupljanje speleologa traje od danas do nedjelje, a da će rad kampa službeno, najvjerojatnije započeti u ponedjeljak, 20. kolovoza što ovisi o grupi speleologa koja bi trebala u Zavalu stići s Velebita gdje istražuju jednu jamu.

"Ove će se godine speleološka istraživanja usmjeriti na istraživanje jama i pećina iznad Vjetrenice koje također trebaju ući u zonu zaštite, a biospeleološka istraživanja pored Vjetrenice obuhvatit će istraživanje ekologije i faune ponora Popova polja", kazao je Lučić.

Po njegovim riječima, istraživanja će započeti s manjim intenzitetom i to geološko-geomorfološkim mjerenjima Vjetrenice, a predviđen je i servis opreme za monitoring koji je prije dvije godine ugrađen u špilju.

Voditelj speleološkog programa je dr. Darko Bakšić, a biospeleoloških istraživanja mr. Roman Ozimec iz Zagreba. U radu kampa sudjelovat će stručnjaci istaknutih ustanova poput Instituta za istraživanja krša u Postojni, rumunjskog Instituta za speleologiju iz Cluja (Kluž) i drugi, a i ove godine istraživači će u radu kampa sudjelovati besplatno.

Znanstvena istraživanja Vjetrenice, o kojima postoje bilješke od početka nove ere, koja se intenziviraju u renesansi, a početkom 20. stoljeća dobivaju europsku slavu, najuspješnija su djelatnost povezana s tom špiljom. Ona su Vjetrenicu dovela na svjetski vrh biodiverziteta i temelj su svih planova upotrebe Vjetrenice.

Vjetrenica se smatra i jednom od biološki najistraženijih pećina u svijetu, zbog čega je Svjetska biospeleološka organizacije apelirala na njezinu strogu zaštitu. Iako znanstvena i medijska javnost BiH podržavaju kompleksnu zaštitu Vjetrenice, te iako su pojedini sektori u federalnoj Vladi pokazali osjetljivost za potrebe Vjetrenice ta špilja još uvijek nema riješeno ni jedno pitanje uređenja i zaštite.

Vjetrenica se, suprotno tomu sve više nalazi na udaru štetne upotrebe prostora, a što može biti izvor nesagledive štete i postati zapreka njezinoj međunarodnoj valorizaciji unutar Svjetske liste te nažalost u potpunosti dijeli težak položaj prirodne baštine BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: