Veliki jubilej
1

30. godišnjica Prve mostarske brigade: Bedem od koji se odbijao istočni i zapadni agresor

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Jedinstvena organizacija boraca Mostara i "Zlatni ljiljan" HNK danas su obilježili 30. godišnjicu formiranja Prve mostarske brigade.

Tim povodom je upriličena posjeta Šehitlucima i odana počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH uz evociranje sjećanja.

Predsjednik Udruženja dobitnika najvišeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" HNK Suad Muharemović je kazao da je ta brigada bila formirana nakon napada srpskog agresora, a kasnije i jedinica HVO-a i HV-a.

Ističe da je bila jedina veza sa glavnim gradom i Ratnim predsjedništvom BiH.

"Kasnije se ispostavilo da je Prva mostarska brigada kroz svoje ratne aktivnosti bila spas za ovaj narod. Za Mostar je bila sve. Ona je bedem od koji su se odbijali istočni i zapadni agresori" kazao je Muharemović.

Kroz nju je, kako naglašava, prošlo preko 8.700 boraca i platila je nažalost visoku cijenu, jer je iz te brigade najviše poginulih u cijeloj BiH.

"Svoje živote je dalo 598 boraca za Mostar i BiH, a preko 1.200 je teže ranjenih" naglasio je Muharemović.

Podsjeća da je i za svoj doprinos postala slavna te proglašena viteškom brigadom.

"Dala je 53 zlatna ljiljana, od čega 28 posthumno i heroja oslobodilačkog rata Midhata Hujdura Hujku. Iz nje su stvarane sve jedinice četvrtog korpusa. Bila je domaćin svim izbjeglicama zapadne i istočne Hercegovine. Iz nje su se razvijale i ostale jedinice Armije RBiH", kazao je predsjednik "Zlatnih ljiljana" HNK.

S ponosom naglašava da je to jedina jedinica koja je od prvog do zadnjeg dana rata ostala na ovim prostorima sa šest ljiljana na svojim ramenima, koje su nosili pripadnici Armije RBiH.

"Ni jednog momenta nije kalkulirala gdje i na kojoj strani treba biti. Bila je na strani RBiH i na strani naroda koji je tražio zaštitu od agresije", zaključio je Muharemović.

U sklopu svečanog obilježavanja 30.godišnjice formiranja proslavljene mostarske brigade za 20:30 sati je najavljeno otvaranje izložbe ratnih fotografija i eksponata u Centru za kulturu Mostar.

Na istom mjestu će se u 21 sat održati večer patriotske pjesme ARBiH.