{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


3 kantona s prihvatljivim rebalansom budžeta

F
26.8.2009. u 14:49
0
3
3 kantona s prihvatljivim rebalansom budžeta
0
3 kantona s prihvatljivim rebalansom budžeta
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović razgovarao je danas u Sarajevu s premijerima i ministrima finansija deset kantona u FBiH radi analize izvršenja obaveza po stand-by aražmanu Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću u Federalnoj vladi.
Sastanku su prisustvovali premijerov zamjenik i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda, ministar unutrašnjih poslova Muhidin Alić, rada i socijalne politike Perica Jelečević te ministrica obrazovanja i nauke Meliha Alić.

Prema analizi Federalnog ministarstva finansija, vlade i skupštine triju kantona usvojile su rebalansirane budžete koji su u potpunosti prihvatljivi s aspekta pisma namjere upućenog MMF-u.

Isti broj kantona usvojio je budžete koji su prihvatljivi uz određene korekcije. One se tiču umanjenja stavki po osnovu plaća, transfera za invalide i civilne žrtve rata, kao i umanjenja po osnovu tekućih transfera.

U preostala četiri kantona rebalasnirani budžeti utvrđeni su u vladama, a kako je rečeno na sastanku, njihovo usvajanje u kantonalnim skupštinama očekuje se do 31. augusta, kada ističe rok Međunarodnog monetarnog fonda.

Kako je kazao premijer Mujezinović, cilj je da kantonalne vlade što prije dođu do novca pristiglog u prvoj tranši stand-by aranžmana te da nakon toga donesu odluke o kreditnom zaduženju.

Istakao je i da će insistirati na izradi nacrta zakona o plaćama na nivou Federacije BiH da bi one bile ujednačene i ublažena njihova trenutna disproporcija, saopćeno je.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: