Sud BiH
0

3. jula još jedna statusna konferencija u slučaju Prcić

FENA
Sudsko vijeće kojim predsjedava sudija Darko Samardžić donijelo je odluku da se 3. jula pred Sudom pojavi sudski vještak kako bi dao stručno mišljenje o zdravstvenom stanju optuženog Faruka Prcića i razjasnio rizike povezane sa njegovim putovanjem do Tuzle i nazad.

Optuženi, inače bivši komandant Inžinjerijske jedinice pri Drugom korpusu Armije BiH, optužen je, u pet tačaka optužnice, za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Optužnica navodi kako je, između juna i oktobra 1992. godine, Prcić učestvovao u nezakonitom zatvaranju, mučenju i nehumanom odnosu prema srpskim zatočenicima u Tuzli.

Optužnica dalje navodi da je optuženi propustio spriječiti spomenute radnje koje su provodili pripadnici njegove jedinice "uprkos činjenici da je imao nadležnost da ih spriječi u tome ili kazni".

Odbrana je priložila dokumentaciju koja pokazuje da optuženi pati od "bolesti koja ugrožava njegov život", te da će vjerovatno morati biti operiran u augustu 2009., s tim što će oporavak trajati šest sedmica, čime će vjerovatno biti privremeno prekinut sudski postupak.

Odbrana je također pitala da li postoji ikakav razlog za dovođenje optuženog iz Tuzle radi saslušanja, tvrdeći kako bi time njegov život bio u opasnosti.

Braniteljica Edina Rešidović je naglasila kako bi ljetne vrućine bile opasne za njenog klijenta.

Sud je potvrdio optužnicu 12. februara 2009. Optuženi se izjasnio da nije kriv za optužbe na saslušanju 12. marta 2009.

Tužiteljstvo je najavilo kako namjerava pozvati 10 svjedoka, te prezentirati 50 materijalni dokaza u toku suđenja.

Neki svjedoci optužbe žive u Sjedinjenim Američkim Državama, a jedan je tražio zaštitne mjere.

Svjedoci koji žive u SAD-u voljni su se pojaviti pred Sudom BiH, ali tužiteljica Božidarka Dodik je tražila, "zbog sudske ekonomičnosti", da se ti svjedoci ispitaju putem video veze.

Odbrana nije predstavila svoj plan izvođenja dokaza. Optuženi će početak suđenja čekati na slobodi, javlja Birn Justice Report.