{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


3. BH Omladinski parlament (BHOP)

28.2.2003. u 11:35
0
0
3. BH Omladinski parlament (BHOP)
0
3. BH Omladinski parlament (BHOP)
27. i 28.02. u Sarajevu se održava 3. BH Omladinski parlament, sesija koja će se sastojati od dva dijela...
Zvaničnih omladinskih konsultacija o Prijedlogu Razvojne Strategije BiH “Socijalni sektor BiH i Omladinska politika” u organizaciji Koordinacionog odbora mladih BiH i Ureda PRSP-a i “Savjetovanja o omladinskom sektoru BiH” - završne konsultacije u okviru Istraživanja: “Procjena potreba omladinskog sektora BiH” u organizaciji Omladinske Informativne Agencije (OIA) i pod pokroviteljstvom Fonda Otvoreno društvo BiH i Care Internationala.

Želja je da se u okviru Razvojne strategije PRSP nađe i poglavlje o brizi države o mladima. Pored toga, BHOP bi trebao biti i platforma za iniciranje rasprave o strukturiranju omladinskog sektora BiH i njegovoj integraciji u europske programe i mreže. Prvi dio pripada zvaničnim kosultacijama o PRSP-u u organizaciji Koordinacijskog odbora mladih (KOM). Drugi dio BHOP-a je vezan za istraživanje OIA-e o omladinskom sektoru koje je urađeno kroz intervjue sa 154 omladinske organizacije iz čitave BiH. S obzirom na limitirana sredstva pozvano je 30 mladih, osoba koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu omladinskih organizacija, a pored njih i predstavnici vladinog sektora na BH nivou, te međunarodni eksperti. Kriterij čini i regionalna rasprostranjenost kao i što bolji gender balans. BHOP je više savjetodavnog karaktera i svi drugi omladinski lideri koji neće prisustvovati BHOP-u pozvani su da daju svoje komentare kako o Prijedlogu Razvojne strategije BiH, tako i o razvoju omladinskog sektora. Dosad su održana 2 BH Omladinska parlamenta.

Na 1. BH Omladinskom parlamentu, održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH 11.06.2002. uz 30-ak mladih iz cijele BiH sudjelovalo je i 12 zastupnika državnog parlamenta. Rezultat sastanka bilo je iniciranje prvog BH zvaničnog dokumenta o mladima - “Rezolucija o mladima u BiH” koja je i usvojena od strane Predstavničkog doma 16.07.2002.

Na 2. BH Omladinskom parlamentu, održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH 24.07.2002. uz 30-ak mladih iz cijele BiH sudjelovalo je i 15 predstavnika međunarodnih organizacija, među njima i Direktor Svjetske Banke u BiH i zamjenik Šefa Misije OSCE-a. Rezultat je bila iskazana potreba za koordinacijom međunarodnih organizacija u BiH na polju mladih, sto je bio i dodatni argument za donošenje odluke u oktobru 2002. o formiranju Youth Policy Working Group u okviru zvanične koordinacijske strukture međunarodne zajednice u BiH. YPWG je konstituiran 13.02.2003. uz prisustvo 25 međunarodnih organizacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: