BiH
0

3. BH Omladinski parlament (BHOP)

Klix.ba
27. i 28.02. u Sarajevu se održava 3. BH Omladinski parlament, sesija koja će se sastojati od dva dijela...

Zvaničnih omladinskih konsultacija o Prijedlogu Razvojne Strategije BiH “Socijalni sektor BiH i Omladinska politika” u organizaciji Koordinacionog odbora mladih BiH i Ureda PRSP-a i “Savjetovanja o omladinskom sektoru BiH” - završne konsultacije u okviru Istraživanja: “Procjena potreba omladinskog sektora BiH” u organizaciji Omladinske Informativne Agencije (OIA) i pod pokroviteljstvom Fonda Otvoreno društvo BiH i Care Internationala.

Želja je da se u okviru Razvojne strategije PRSP nađe i poglavlje o brizi države o mladima. Pored toga, BHOP bi trebao biti i platforma za iniciranje rasprave o strukturiranju omladinskog sektora BiH i njegovoj integraciji u europske programe i mreže. Prvi dio pripada zvaničnim kosultacijama o PRSP-u u organizaciji Koordinacijskog odbora mladih (KOM). Drugi dio BHOP-a je vezan za istraživanje OIA-e o omladinskom sektoru koje je urađeno kroz intervjue sa 154 omladinske organizacije iz čitave BiH. S obzirom na limitirana sredstva pozvano je 30 mladih, osoba koje imaju dugogodišnje iskustvo u radu omladinskih organizacija, a pored njih i predstavnici vladinog sektora na BH nivou, te međunarodni eksperti. Kriterij čini i regionalna rasprostranjenost kao i što bolji gender balans. BHOP je više savjetodavnog karaktera i svi drugi omladinski lideri koji neće prisustvovati BHOP-u pozvani su da daju svoje komentare kako o Prijedlogu Razvojne strategije BiH, tako i o razvoju omladinskog sektora. Dosad su održana 2 BH Omladinska parlamenta.

Na 1. BH Omladinskom parlamentu, održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH 11.06.2002. uz 30-ak mladih iz cijele BiH sudjelovalo je i 12 zastupnika državnog parlamenta. Rezultat sastanka bilo je iniciranje prvog BH zvaničnog dokumenta o mladima - “Rezolucija o mladima u BiH” koja je i usvojena od strane Predstavničkog doma 16.07.2002.

Na 2. BH Omladinskom parlamentu, održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH 24.07.2002. uz 30-ak mladih iz cijele BiH sudjelovalo je i 15 predstavnika međunarodnih organizacija, među njima i Direktor Svjetske Banke u BiH i zamjenik Šefa Misije OSCE-a. Rezultat je bila iskazana potreba za koordinacijom međunarodnih organizacija u BiH na polju mladih, sto je bio i dodatni argument za donošenje odluke u oktobru 2002. o formiranju Youth Policy Working Group u okviru zvanične koordinacijske strukture međunarodne zajednice u BiH. YPWG je konstituiran 13.02.2003. uz prisustvo 25 međunarodnih organizacija.