{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


3.000 litara nafte izlilo se u Savu

F
FENA
21.1.2009. u 16:10
0
8
3.000 litara nafte izlilo se u Savu
0
3.000 litara nafte izlilo se u Savu
Sava kod Bosanskog Broda
Uprava za inspekcijske poslove RS-a potvrdila je da se, prilikom sinoćnjeg prevrtanja cisterne u mjestu Orahova kod Gradiške u potok Podgradska, 800 metara od ušća u Savu, izlilo oko 3.000 litara nafte, a formirana naftna mrlja, širine pet-šest metara, kreće se uz desnu obalu Save prema Bosanskom Brodu.
Uz zalaganje Direkcije za vode RS-a, angažirano je specijalizirano preduzeće koje je postavilo "upijače" naftnih mrlja na prostoru općine Bosanski Brod, gdje se očekuje dolazak te mrlje.

Odmah po prevrtanju cisterne Komunalna policija općine Gradiška angažirala je preduzeće "Eko trade" koje je iz oštećene komore cisterne pretočilo oko 5.000 litara euro dizela i na taj način spriječilo veće zagađenje.

Pretpostavlja se da je iz oštećene komore cisterne u vodotok isteklo oko 3.000 litara euro dizela, dok je iz neoštećenih komora preduzeća "Gagi trans" iz Banje Čuke pretočilo 15.000 litara euro dizela.

Naglašava se da prilikom prevrtanja cisterne nije došlo do zagađenja zemljišta, jer se nafta izlila u potok, što su utvrdili inspektori ekološke i vodne inspekcije RS-a na licu mjesta.

Inspektori Uprave za inspekcijske poslove RS-a prate situaciju, a o ovom slučaju obaviješteni su Direkcija za vode RS-a, Agencija za slivno područje Save, načelnik Odjeljenja za obavještavanje RS-a, glavni vodni inspektor Federacije BiH i "Srbija vode" Šabac.

Podsjećamo, cisterna se prevrnula sinoć kod Gradiške, a u toj nesreći je smrtno stradao Vehbija Jašarević (1957.) iz Srebrenika.

Jašarević je upravljao teretnim vozilom ''mercedes'' s poluprikolicom- cisternom vlasništvo "Petrol" iz Srebrenika i iz još neutvrđenih razloga sletio je s kolovoza, a potom je došlo do prevrtanja teretnog vozila na krov, a poluprikolice na desnu bočnu stranu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: