BiH
0

3.000 KM pomoći za opstanak divljih konja

Sarajevo-x.com
Lepeza aktivnosti Općine Centar poduzetih sa ciljem da se očuvaju prirodne ljepote i unaprijedi briga o čuvanju okoliša, upotpunjena je izdvajanjem sredstava u iznosu 3.000 KM za nabavku stočne hrane neophodne za opstanak rijetkog nacionalnog blaga – divljih konja koji egzistiraju na planinskim prostranstvima - platou Romanije, te travnatim poljima planine Cincar kod Livna.

Općinski načelnik Dževad Bećirević i vijećnik Općinskog vijeća Centar Velija Katica, na čiju inicijativu su ova sredstva izdvojena, posjetili su u periodu mart - april 2009. godine planinske lokalitete na kojima žive ove plemenite životinje i uručili nabavljenu stočnu hranu udruženjima za zaštitu divljih konja.

Današnja krda divljih konja čine potomci životinja o kojima su se nekada brinuli ljudi. Najveći broj od ukupno 1.000 grla koja egzistiraju na više lokacija, pripada pasmini bosanskohercegovački brdski konj - jedinoj autohtonoj pasmini konja u Bosni i Hercegovini. Napuštene životinje prepuštene same sebi uspjele su preživjeti u prirodnom okruženju, ali njihov opstanak mora biti potpomognut od ljudi. Neophodno im je obezbijediti dodatnu prehranu - sijeno i kukuruz u zimskom periodu. Najveću opasnost za ovo istinsko prirodno blago Bosne i Hercegovine, pored surovih uvjeta življenja, divljih životinja, hladnoće i nestašice hrane, predstavljaju neodgovorni ljudi. Zabilježeni su mnogobrojni slučajevi ubijanja ovih plemenitih životinja.

Izdvajajući sredstva za nabavku hrane za divlje konje, Općina Centar želi skrenuti pažnju cijelog društva na značaj očuvanja tog jedinstvenog nacionalnog blaga, saopšteno je iz ove sarajevske općine.