{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


271 požar u zadnjih deset dana u FBiH

F
27.7.2007. u 17:42
0
0
271 požar u zadnjih deset dana u FBiH
0
271 požar u zadnjih deset dana u FBiH
U zadnjih deset dana u Federaciji BiH registriran je 271 požar, a opožareno je nešto više od 2,800 hektara tla. Podaci su to koje je danas na sjednici Vlade Federacije BiH u Mostaru iznio tajnik Federalne uprave Civilne zaštite Stanko Slišković.
Slišković je istaknuo da u spomenutim požarima nije bilo ozlijeđenih osoba, a počinjena materijalna šteta naknadno će se utvrditi.

Od deset županija u Federaciji BiH najugroženija je Hercegovačko-neretvanska u kojoj su zabilježena 103 požara i gotovo 90 posto od ukupno opožarenog tla u Federaciji BiH, dok jedino u Posavskoj županiji u spomenutom razdoblju nije zabilježen niti jedan požar.

"Unatoč svim našim problemima, koristeći raspoložive snage: vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, vojsku i civile, te uz zračnu pomoć iz Republike Hrvatske, uspjeli smo sve ove požare lokalizirati. (...) Svi ovi požar posljedica su krajnje ljudske nepažnje i nedopustivog ponašanje u ovakvim izvanrednim vremenskim uvjetima", kazao je Slišković na konferenciji za novinare.

Slišković je još jednom ukazao na slabu materijalno-tehničku opremljenost vatrogasnih postrojbi i nedovoljno razvijen sustav protupožarne zaštite.

"Mi smo pripremili program razvoja sistema zaštite i spašavanja. Taj program još je prošle godine usvojila Vlada Federacije BiH, no na žalost program još nije došao na red u Parlamentu Federacije BiH", upozorio je tajnik Federalne uprave Civilne zaštite.

Po Sliškovićevim riječima, Civilna zaštita u Federaciji BiH godišnje raspolaže s oko 15 milijuna maraka, koje treba planski usmjeriti za borbu protiv prirodnih i drugih katastrofa.

Dodao je kako za BiH kupnja kanadera nije isplativa, ali bi se mogli kupiti protupožarni helikopteri ili adaptirati već postojeći helikopteri koji su u sastavu Oružanih snaga BiH. No, svi ti planovi za sada su na čekanju zbog sporosti federalnih institucija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: