268.000 hrvatskih državljana u BiH ima pravo glasa

S
SRNA
10.12.2009. u 15:59
0
11
268.000 hrvatskih državljana u BiH ima pravo glasa
0
268.000 hrvatskih državljana u BiH ima pravo glasa Foto: Reuters
U BiH je registrovano oko 268.000 hrvatskih državljana sa pravom glasa za predstojeće predsjedničke izbore u Hrvatskoj i za njih bi na dan izbora, 27. decembra, trebalo da budu otvorena 124 biračka mjesta, izjavila je Srni Marijana Mikulić, šef Konzularnog odjeljenja Ambasade Hrvatske u Sarajevu i kooridnator za provođenje izbora.
Prema njenim riječima, u toku je prethodna registracija, tokom koje birači mogu prijaviti bilo kakve promjene u centralni birački spisak.

"Krajnji rok za ovu registraciju ističe 12. decembra u ponoć i nakon tog roka neće biti moguća nijedna korekcija u centralnom biračkom spisku", istakla je Mikulićeva.

Ona je navela da Ambasada i konzularna predstavništva u BiH intenzivno prikupljaju pisane, ali i telefonske zahtjeve za prethodnu registraciju.

"Za ove izbore smo olakšali situaciju i svi zainteresovani za izbore te oni na koje se odnosi prethodna registracija mogu pozvati bilo koji konzulat i Ambasadu u BiH i zatražiti prethodnu regisraciju", objasnila je Mikulićeva.

Prema njenim riječima, prethodna registracija odnosi se na birače koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i tamošnju ličnu kartu, ali trajnije borave u BiH ili će se na dan izbora naći u BiH, odnosno na lica sa dvojnim državljanstvom koja imaju ličnu kartu i Hrvatske i BiH.

"Ako žele ostvariti svoje biračko pravo u BiH, oni treba prethodno da se registruju ili će u suprotnom biti na popisu za opštinu u kojoj imaju prebivalište u Hrvatskoj", rekla je Mikulićeva.

Ona je dodala da i birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a promijenili su mjesto prebivališta, treba da prijave tu promjenu kako bi ona bila evidentirana u centralnom spisku, tzv. popisu A.

Mikulićeva je istakla da će se svi koji do 12. decembra u ponoć ne prijave promjene, biti na biračkim spiskovima u opštinama u kojima su bili prijavljeni za prethodne izbore 2007. godine.

"Rok za bilo koju korekciju je 12. decembar i nijedna kasnije prijavljena korekcija neće moći biti izvršena jer se birački popisi zaključuju 15 dana prije izbora", rekla je Mikulićeva i dodala da će isti popis važiti i za eventualni drugi krug predsjedničkih izbora.

Ambasada Hrvatske dobila je saglasnost vlasti BiH za održavanje predsjedničkih izbora na 124 biračka mjesta u BiH, ali će konačnu odluku o broju i lokaciji biračkih mjesta donijeti Izborna komisija Hrvatske.

"Prijedloge smo poslali, a kad dobijemo službeno obavještenje o lokacijama, objavićemo ga u javnim glasilima, kako bi bilo dostupno što većem broju glasača", najavila je Mikulićeva.

Prema podacima Ambasade Hrvatske, od oko 268.000 hrvatskih državljana sa pravom glasa koji žive u BiH, oko 95.000 ih je na području sarajevskog konzulata, na području banjalučkog konzulata procjena je da ih ima oko 25.000, na području mostarskog konzulata oko 107 000 a tuzlanskog konzulata oko 41.000.

Planirano je da na području sarajevskog konzularnog područja bude otvoreno 37 biračkih mjesta, banjalučkog konzulata 16, mostarskog 54 i tuzlanskog 17.

Za glasanje na području Sarajeva trebalo bi da budu otvorena četiri biračka mjesta, a predložena je da sva četiri budu smještena u Međunarodnom franjevačkom centru na Grbavici.

Prvi krug izbora za novog hrvatskog predsjednika biće održan 27. decembra, a ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji većinu glasova birača izašlih na izbore, 10. januara biće održan drugi krug izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: