{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


268.000 hrvatskih državljana u BiH ima pravo glasa

S
10.12.2009. u 15:59
0
11
268.000 hrvatskih državljana u BiH ima pravo glasa
0
268.000 hrvatskih državljana u BiH ima pravo glasa
Foto: Reuters
U BiH je registrovano oko 268.000 hrvatskih državljana sa pravom glasa za predstojeće predsjedničke izbore u Hrvatskoj i za njih bi na dan izbora, 27. decembra, trebalo da budu otvorena 124 biračka mjesta, izjavila je Srni Marijana Mikulić, šef Konzularnog odjeljenja Ambasade Hrvatske u Sarajevu i kooridnator za provođenje izbora.
Prema njenim riječima, u toku je prethodna registracija, tokom koje birači mogu prijaviti bilo kakve promjene u centralni birački spisak.

"Krajnji rok za ovu registraciju ističe 12. decembra u ponoć i nakon tog roka neće biti moguća nijedna korekcija u centralnom biračkom spisku", istakla je Mikulićeva.

Ona je navela da Ambasada i konzularna predstavništva u BiH intenzivno prikupljaju pisane, ali i telefonske zahtjeve za prethodnu registraciju.

"Za ove izbore smo olakšali situaciju i svi zainteresovani za izbore te oni na koje se odnosi prethodna registracija mogu pozvati bilo koji konzulat i Ambasadu u BiH i zatražiti prethodnu regisraciju", objasnila je Mikulićeva.

Prema njenim riječima, prethodna registracija odnosi se na birače koji imaju prijavljeno prebivalište u Hrvatskoj i tamošnju ličnu kartu, ali trajnije borave u BiH ili će se na dan izbora naći u BiH, odnosno na lica sa dvojnim državljanstvom koja imaju ličnu kartu i Hrvatske i BiH.

"Ako žele ostvariti svoje biračko pravo u BiH, oni treba prethodno da se registruju ili će u suprotnom biti na popisu za opštinu u kojoj imaju prebivalište u Hrvatskoj", rekla je Mikulićeva.

Ona je dodala da i birači koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a promijenili su mjesto prebivališta, treba da prijave tu promjenu kako bi ona bila evidentirana u centralnom spisku, tzv. popisu A.

Mikulićeva je istakla da će se svi koji do 12. decembra u ponoć ne prijave promjene, biti na biračkim spiskovima u opštinama u kojima su bili prijavljeni za prethodne izbore 2007. godine.

"Rok za bilo koju korekciju je 12. decembar i nijedna kasnije prijavljena korekcija neće moći biti izvršena jer se birački popisi zaključuju 15 dana prije izbora", rekla je Mikulićeva i dodala da će isti popis važiti i za eventualni drugi krug predsjedničkih izbora.

Ambasada Hrvatske dobila je saglasnost vlasti BiH za održavanje predsjedničkih izbora na 124 biračka mjesta u BiH, ali će konačnu odluku o broju i lokaciji biračkih mjesta donijeti Izborna komisija Hrvatske.

"Prijedloge smo poslali, a kad dobijemo službeno obavještenje o lokacijama, objavićemo ga u javnim glasilima, kako bi bilo dostupno što većem broju glasača", najavila je Mikulićeva.

Prema podacima Ambasade Hrvatske, od oko 268.000 hrvatskih državljana sa pravom glasa koji žive u BiH, oko 95.000 ih je na području sarajevskog konzulata, na području banjalučkog konzulata procjena je da ih ima oko 25.000, na području mostarskog konzulata oko 107 000 a tuzlanskog konzulata oko 41.000.

Planirano je da na području sarajevskog konzularnog područja bude otvoreno 37 biračkih mjesta, banjalučkog konzulata 16, mostarskog 54 i tuzlanskog 17.

Za glasanje na području Sarajeva trebalo bi da budu otvorena četiri biračka mjesta, a predložena je da sva četiri budu smještena u Međunarodnom franjevačkom centru na Grbavici.

Prvi krug izbora za novog hrvatskog predsjednika biće održan 27. decembra, a ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji većinu glasova birača izašlih na izbore, 10. januara biće održan drugi krug izbora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: